Deze maand bestaat De Kindertelefoon precies veertig jaar. Ter ere van deze verjaardag gaat de organisatie on tour langs alle steden waar ze een vestiging hebben, zo ook in Rotterdam.
Gisteren stond het volkswagenbusje uit hetzelfde bouwjaar als de oprichting van De Kindertelefoon aan het Eendrachtsplein in Rotterdam. In het busje konden bezoekers luisteren naar podcasts met verhalen van bellers en chatters uit de afgelopen veertig jaar. Ook waren er twee vrijwilligers aanwezig die de voorbijgangers vertelden over hun werk bij De Kindertelefoon in Rotterdam. Een van hen was Pieter Rogaar, hij werkt al anderhalf jaar als vrijwilliger. “We zijn hier vandaag om te vieren dat we veertig zijn geworden, maar ook omdat we op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers. Aan de ene kant, 500 mensen die zich inspannen voor de kindertelefoon is geweldig. Maar aan de andere kant, er bellen en chatten zoveel kinderen en die willen we allemaal graag te woord kunnen staan.”
Dat De Kindertelefoon nu al veertig jaar bestaat is niet voor niks. Ieder jaar vinden er zo’n 400.000 gesprekken met kinderen in de leeftijdsgroep van 8-18 jaar plaats. Het biedt een platform dat laagdrempelig is doordat de kinderen praten met iemand die ze niet kennen. Zo kunnen ze toch het gesprek voeren dat ze soms niet met ouders, docenten of vrienden kunnen voeren. Pieter: “Het is voor ons ontzettend belangrijk dat kinderen altijd in vertrouwen kunnen praten over een probleem.” Naast dat er gepraat wordt over de problemen, proberen de vrijwilligers ook een manier te vinden om deze te verhelpen. “Kinderen kunnen heel goed zelf aan de slag met hun problemen en ik vind het heel mooi om ze daartoe in staat te stellen”, aldus Pieter.
Vrijwilligers zijn hard nodig, want het gebeurt wel eens dat het zo druk is dat een beller er niet doorheen komt. “We zien dat ’s avonds, aan het eind van onze openingstijden, er veel wordt gebeld. Dan proberen we te zorgen dat er meer lijnen open zijn zodat de kinderen goed te woord gestaan kunnen worden”, vertelt Pieter. Als het dan toch gebeurt dat een beller er niet doorheen komt wordt aangeraden op een ander tijdstip terug te bellen. Als je vrijwilliger wilt worden kan je overigens niet alleen aan de slag als beller of chatter, er zijn ook gastles vrijwilligers. Dan ga je langs op scholen om kinderen te vertellen waarover je met De Kindertelefoon kan praten. Pieter: “Het is voor kinderen soms best nog wel een horde, ‘is mijn probleem wel belangrijk genoeg’. Maar je mag altijd met de kindertelefoon praten, hoe groot of hoe klein het probleem ook is.”
Door: Nadia Konijnenburg