VVD trots: '83,5% wensen in de knip'

mainImage
VVD trots: '83,5% wensen in de knip'

Van alle toonaangevende politieke partijen in Rotterdam was de VVD maandagavond de eerste die het nieuwe jaar met bier en wijn een inswinger gaf en het er - in het bijzijn van de vertegenwoordigers van in elk geval alle andere coalitiepartijen - nog eens voldaan en komisch-somptueus inwreef dat 83,5% van de partijwensen in het coalitieakkoord gerealiseerd waren.

‘’En die resterende 16,5% dan, hoor ik u denken’’, sprak fractievoorzitter Vincent Karremans in de Stadsbrasserie, ‘’ach'', zei hij, ''we hebben nog ruim drie jaar te gaan en Bas de Bouwer en Bert Buitenruimte moeten ook nog wat te spelen hebben.’’ Waarmee hij doelde op de VVD-wethouders Bas Kurvers en Bert Wijbenga binnen het team van tien wethouders, van wie verder (oei) alleen Judith Bokhove (GroenLinks) acte de préséance gaf.

Karremans sprak midden in de zaal bovenop een stoel, draadloos omdat er een microfoon ontbrak, ‘’maar dat maakt een beetje liberaal niet uit’’, vond hij, ‘’want ja, laten we eerlijk zijn, we weten toch wel dat onze nieuwjaarsreceptie altijd verreweg de gezelligste is.’’ Hij bedoelde te zeggen ‘bij ons is de drank wel gratis’, maar dat zei hij niet. Mocht waarschijnlijk ook niet van VNO-NCW-bestuurslid Richard Jongste. Om 20:00 uur was het feest begonnen, rond middernacht fietsten de laatste fietsen naar huis.

Geen Ivo Opstelten in de Stadsbrasserie. Ook geen Aboutaleb, die pas na oud en nieuw met vakantie naar zijn geboorteland Marokko kon en er ook nog steeds is. Wel Tweede Kamerlid Antoinette Laan. Ook couleur locale VVD-voorzitter Michel de Visser, die net als Karremans ooit Rotterdam als student ontdekte en er – geldt trouwens voor opmerkelijk veel raadsleden voorheen en nu – nooit meer is weggegaan. De Visser liet nog even goed merken Eurofiel te zijn. ‘’Als u bij uzelf te rade gaat, zeg dan eerlijk hoe vaak u belemmerd bent door Europa?’’ Waarna hij geen enkel antwoord afwachtte, maar het zelf gaf: ‘’Ik denk dat het meevalt.’’

‘’Hoe vaak bent u lastig gevallen door een immigrant? Ik denk dat het meevalt. En hoe vaak bent u mensen tegengekomen die Rotterdam een vreselijke rot stad vinden? Ik denk dat het meevalt.’’

Aan belangstelling van de coalitiepartijen geen gebrek voor de feestborrel van de VVD en ook het rechtse Leefbaar Rotterdam was met een bataljon vertegenwoordigers aanwezig (de raadsleden: Van Elck. Simons, Koster en Jami). Maar van de verdere oppositiepartijen (Nida, Denk, SP, PVV, 50Plus) geen mens te bekennen.


Foto: Digitaal Dagblad