Weg met 500 stadswachten, liever 500 keer blauw

20 March 2018, 06:00 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Weg met 500 stadswachten, liever 500 keer blauw

Laat 500 politiesurveillanten de plaats innemen van 500 stadswachten en meerdere problemen lossen zich op. Dat is het voorstel van Jos Verveen, voorzitter van de commissie veiligheid van de gemeenteraad van Rotterdam en tevens lijsttrekker van Stadsinitiatief Rotterdam.

Verveen verwijst naar de oproep van Aboutaleb richting het Rijk voor 500 extra agenten om ondermijnende criminaliteit aan te pakken, zoals mensenhandel, drugshandel en illegaal gokken. Deze activiteiten van criminele netwerken zijn deels onzichtbaar, maar brengen de samenleving ernstige schade toe. De opsporing ervan vraagt om gespecialiseerde agenten.

Door 500 politiesurveillanten aan te nemen, kunnen andere, meer ervaren agenten doorstromen naar deze gespecialiseerde functies. Door het werk van stadswachten, wiens optreden al jaren onder vuur ligt, over te laten nemen door politiesurveillanten hoeft de oplossing geen extra geld te kosten en krijgen Rotterdammers weer te maken met één veiligheidsorganisatie en komt er meer blauw op straat.

Verveen is dus voor het afschaffen van het fenomeen stadswacht. Eerder al schreef de Rotterdamse Rekenkamer een kritisch rapport over het optreden van stadswachten in de openbare ruimte. En in 2016 reageerde Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid minstens even kritisch op het geven van extra bevoegdheden aan stadswachten en het ontstaan van “een nieuwe gemeentepolitie”. Hij werd daarin ondersteund door voorzitter Priem van politievakbond ANPV.

Terugkerend thema is het niveauverschil tussen politiemensen en stadswachten. Verveen: “Politiemensen zijn getraind om inschattingen te maken en juist daar gaat het bij stadswachten vaak mis. Die gedragen zich meer als handhavers van regels. Het gaat de laatste tijd wel iets beter, maar het blijft een ‘olifant leren dansen’ om van stadswachten politiemensen te maken. Op straat ben ik bovendien nog werkelijk niemand tegengekomen die de logica achter twee verschillende veiligheidsorganisaties in de openbare ruimte begrijpt.”

Het voorstel van Verveen zorgt ook voor meer blauw op straat. Daarover zegt hij: “Veel Rotterdammers hoor ik zeggen dat het blauw teveel in de auto zit en te weinig op straat loopt, ook ‘s avonds en ‘s nachts. Ze hebben natuurlijk een punt. Blauw op straat geeft een heel ander veiligheidsgevoel dan blauw dat in de auto op een melding afgaat, maar de politie heeft gewoon te weinig agenten. Dit probleem lossen we ook op door de stadswachten in te ruilen voor politiesurveillanten. De burgemeester draagt zijn budget voor de stadswachten over aan de politie en vraagt hen zich te ontfermen over de werving, selectie, training en operationele aansturing. De coördinatie geschiedt net zoals nu via de zogenaamde ‘driehoek’, waarin burgemeester, politie en justitie vertegenwoordigd zijn.