Dagblad010 | Weinig animo voor vergunning Spaanse Polder
mainImage

Weinig animo voor vergunning Spaanse Polder

Afbeelding is niet meer beschikbaar
21 november 2018, 14:25 uur
Algemeen

Relatief weinig autoverhuurbedrijven in de Spaanse Polder hebben tot nog toe een verplichte vergunning aangevraagd. Van de 28 gevestigde autoverhuurders, zijn er nog meer 7 aanvragen binnen. Terwijl verhuurbedrijven die dat na 22 december van dit jaar nog niet hebben gedaan, worden gesloten.

Industriegebied Spaanse Polder ligt zowel op Rotterdams als Schiedams grondgebied. Per 1 september moeten bedrijven in de autoverhuurbranche hier een verplichte vergunning aanvragen. Daarmee willen beide gemeenten georganiseerde criminaliteit bestrijden en integere ondernemers juist steunen. Tilburg kent een soortgelijk beleid.

Aanleiding was een politieonderzoek waaruit blijkt dat verschillende ondernemers in de autoverhuurbranche georganiseerde criminaliteit faciliteert. Uit het onderzoek kwam naar voren dat huurauto’s dienen als middel om geld wit te wassen.

In de Spaanse Polder zitten 28 bedrijven die auto’s verhuren; achttien bevinden zich op Rotterdams grondgebied, tien zijn gevestigd in Schiedam. In Rotterdam vroegen in ruim twee maanden ‘slechts’ vier bedrijven een vergunning aan, in Schiedam waren dat er drie. De vergunningen moeten uiterlijk 22 december van dit jaar zijn aangevraagd. Zonder een dergelijk vergunning sluiten de gemeenten de bedrijven.

Eén bedrijf heeft inmiddels aangegeven te stoppen met autoverhuur. Een ander verhuurbedrijf heeft nagevraagd of de vergunningplicht ook in andere delen van de stad geldt. Twee ondernemers zeggen de vergunningplicht toe te juichen.

Ook het Verzekeringsbureau bestrijding Voertuigcriminaliteit (VbV) onderkent de problematiek en juicht het initiatief toe. Dit is een collectief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig-, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden. VbV zegt uit politieonderzoeken te weten dat 'anonieme' voertuigen ook worden ingezet bij autodiefstal en autokraak. Ze ondersteunen de voortvarendheid van beide burgemeesters om met de vergunningplicht en het handhavingsbeleid malafide partijen te weren.


Foto: Digitaal Dagblad