mainImage

Zadkine Alexander heeft eerste PowerNEST

Wethouder Bonte (4e van links)
8 maart 2019, 23:18 uur
Algemeen

Bij Zadkine in Rotterdam Alexander is voor het eerst in Nederland een PowerNEST in gebruik genomen. Deze turbine, die energie opwekt uit zon én wind, voorziet het schoolgebouw van groene stroom en dient daarnaast als lesmateriaal.

De plaatsing van een PowerNEST-turbine op het dak van het Rotterdamse Zadkine is een wereldprimeur. Het is het resultaat van een bijzonder samenwerkingsverband tussen Green Business Club Rotterdam Alexander, Rabobank, Ibis Power, Zadkine en Techniek College Rotterdam. Wethouder Arno Bonte van Duurzaamheid stelde de PowerNEST in werking.

Om de klimaatdoelstellingen te halen, hecht de huidige coalitie veel waarde aan het volledig of zo veel mogelijk faciliteren van energieneutrale gebouwen en voorzieningen. De PowerNEST - een voorbeeld van hoe dat gerealiseerd kan worden - wekt jaarlijks 14.800 kWh aan stroom op: 10.000 kWh uit zon, en bijna 5.000 kWh uit wind; energie die direct in de school kan worden gebruikt.

Zadkine profiteert niet alleen van de groene stroom die de turbine opwekt, het is ook een lesproject: studenten van het Techniek College Rotterdam kunnen dankzij de PowerNEST kennis en ervaring opdoen met de modernste energietechniek op het gebied van duurzame energie.