Doorontwikkeling Zomerhofkwartier

mainImage
Doorontwikkeling Zomerhofkwartier

Het Zomerhofkwartier (ZOHO) krijgt een doorontwikkeling. Woningcorporatie Havensteder zoekt samen met gemeente Rotterdam een ontwikkelaar. Hierbij moet er ruimte zijn voor woningen, zowel sociale huur als koop, en creatief ondernemerschap.

In december wordt de tender voor de ontwikkeling van het gebied op de markt gezet. Het gaat hierbij om 67.000 m² bruto vloeroppervlak. Belangrijke voorwaarde voor de nieuwe ontwikkelaar is dat er een divers woningaanbod komt. 30 procent is ingeruimd voor sociale huur, minimaal 20 procent voor middeldure huur en minimaal 30 procent voor woningen groter dan 85 m². Verder moet circa 20 procent van het gebied straks uit ander functies dan wonen bestaan.

De gemeente Rotterdam en Havensteder werken hierin samen met het ondernemerscollectief ZOHO Citizens. Zij hebben een stem bij de selectie van de nieuwe ontwikkelaar. Daarnaast is afgesproken dat 50 procent van de commerciële ruimten in ZOHO gemaximeerde huurprijzen krijgen. Ook worden er grenzen gesteld aan de maximale oppervlakte per huurder. Verder zijn er in de tender vijf principes opgesteld door ZOHO Citizens waar het nieuwe gebied aan moet voldoen. Deze zijn: experimenteel, betrokken, duurzaam, gemixt en verbonden.

ZOHO is het gebied dat zit ingeklemd tussen de Heer Bokelweg, Teilingerstraat, de Hofbogen en de Noordsingel. Het gebied is mede door de inzet van de ondernemers op de kaart gezet. Waar het eerst een in zichzelf gekeerd bedrijventerrein was, is het nu een levendige en bruisende stedelijke buurt waar gewerkt wordt.

Naar verwachting zal in de zomer van 2019 duidelijk zijn wie de herontwikkeling van ZOHO gaat uitvoeren.


Foto: Digitaal Dagblad