Zorg Humanitas onder de maat

mainImage
Zorg Humanitas onder de maat

In twee verpleeghuizen in Rotterdam is veel mis met de zorg. Daarom heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zorgorganisatie Humanitas een officiële waarschuwing gegeven. Deze aanwijzing volgt op onderzoek van de inspectie bij deze twee verpleeghuizen nadat bewoners in Trouw hun beklag hadden gedaan over mishandeling door personeel. Het gaat om de verpleeghuizen De Leeuwenhoek en Hannie Dekhuijzen.

In het rapport over de zorginstellingen schetst de inspectie tekortkomingen. ''Dossiers zijn niet compleet, opdrachten van behandelaars worden niet altijd opgevolgd, medewerkers komen te laat, houden zich niet aan afspraken en bewoners worden soms tegen de regels in alleen gelaten."

Humanitas heeft acht maanden de tijd om de zorg fors te verbeteren. De Inspectie rekent het Humanitas zwaar aan dat het ondanks een eerdere aanwijzing in 2016 en een kritisch rapport in 2017 zaken nog steeds niet op orde heeft en dat de veiligheid van bewoners in het geding is. ''We hebben er geen vertrouwen dat zonder deze aanwijzing de benodigde verbeteringen er komen."

Humanitas heeft geprotesteerd tegen de openbaarmaking van de waarschuwing, zo schrijft de inspectie. De instelling vreest dat personeel wegloopt en dat aantrekken van nieuwe werknemers nog lastiger wordt. Nu al zijn er veel flexwerkers bij Humanitas.


Foto: Digitaal Dagblad