Zwarte Piet in 2019? Eerst een pacifist

mainImage
Zwarte Piet in 2019? Eerst een pacifist

Aan het einde van een twee uur lang durende discussie over de incidenten tijdens de entree van Sinterklaas in Rotterdam afgelopen zaterdag, vroeg Nourdin el Ouali van Nida nog een keer voor de zekerheid of hij er op kon vertrouwen dat in 2019 geen zwarte Pieten meer te zien zijn tijdens deze centrale intocht. Dat antwoord kwam er niet.

De reden was dat de Zwarte Piet-discussie donderdagmorgen samenviel met de komst van het staatshoofd van Singapore naar Rotterdam en de vraag van Nida gesteld werd toen locoburgemeester Wijbenga de honneurs waarnam.
Maar Wijbenga hield zich wijselijk op de vlakte en beloofde dat de burgemeester hierop op enig moment zelf op zou gaan antwoorden. Het symboliseerde de grote gevoeligheden van de Zwarte Piet-discussie en in dat kader had Aboutaleb – kort voor zijn vertrek om 11:15 uur – een dringend beroep gedaan op de gemeenteraad om ‘’met zoveel nationaliteiten in de stad sociaal te pacificeren en leiderschap te tonen.’’

Hij zei bereid te zijn zelf daarin de locomotieffunctie te willen vervullen. ‘’Er is grote behoefte aan onpartijdig polderen en daarin de politieke voorkeuren links en rechts niet mee te nemen.’’ Daar ongeveer kwam zijn slotbetoog op neer. Maar reacties hierop uit de deels verbouwereerde gemeenteraad waren toen – in zijn bijzijn - niet meer mogelijk, want hij had haast en moest weg.
“Haal hem maar terug’’, riep Hoogwerf (Leefbaar) nog. ‘’Kan niet’’, legde plaatsvervangende voorzitter Verheij uit, ‘’een staatshoofd gaat voor, zegt de wet.’’
Niet alleen Leefbaar vond de slotzinnen van de burgemeester merkwaardig. Zelfs het CDA.


Foto: Digitaal Dagblad