Zwarte stofoverlast in Hoek van Holland

16 September 2019, 19:05 uur
Algemeen
mainImage
De EMO-berg, waar wethouder Bonte al jaren de pik op heeft

Bij een Zuidwestenwind, en met name als het droog is, waait er stof van op de Maasvlakte opgeslagen erts en steenkolen de woonwijken in van Hoek van Holland. Het resultaat daarvan is zwarte tuinen, een zwarte laag stof op de tuinmeubelen, maar soms ook in huis. Deze zomer was het vooral prijs op 10 augustus. Op die dag kreeg de DCMR (Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond) maar liefst 97 meldingen van roetoverlast binnen. Veroorzakers: de EMO en de EECV.

Bij een volgende storm zijn deze bedrijven verplicht meer maatregelen te treffen om stofoverlast te voorkomen, heeft de DCMR laten weten. Maar volgens drie politieke partijen in Rotterdam zijn de inwoners van Hoek van Holland daarmee niet gerustgesteld. “De overlast speelt immers al jaren en mensen vrezen voor hun gezondheid’’, zeggen GroenLinks, de PvdA en de Partij voor de Dieren, die er verbaasd van staan dat de DCMR over de 'jarenlange overlast' verrast was. Het blijkt namelijk dat de Hoekenezen er bijna immuun van geworden zijn en allang niet meer reageren.

‘’Mensen gingen ervan uit dat het toch geen zin had, of misschien wel onbekend waren met de meldingsmogelijkheid’’, aldus de drie fracties. ‘’Maar deze lage meldingsbereidheid maakt handhaving voor de DCMR wel lastiger.

Volgens de GGD (Gemeentelijk GezondheidsDienst) valt de schade van deze stoffen voor de gezondheid overigens mee. Het zou voornamelijk gaan om ‘grofstof’ dat minder schadelijk is dan fijnstof. Longklachten bijvoorbeeld komen volgens de GGD niet vaker voor in Hoek van Holland dan in andere delen van Rotterdam. Wel gaf de GGD aan dat de zorgen die in Hoek van Holland leven over deze stoffen een negatieve invloed op de gezondheid hebben.

GroenLinks maakt zich niettemin zorgen over de mogelijke invloed van de stof van erts en steenkolen op het milieu en de gezondheid. Milieuwethouder Bonte had als raadslid al de pik op de Emo. Bovendien is de fractie van GroenLinks ook geschrokken van de lage meldingsbereidheid. Daarom laat raadslid Postma nu ook – met steun van zijn collega’s Engberts (PvdA) en Van der Velden (PvdD) – zijn wethouder Bonte uitzoeken wat de chemische samenstelling is van de stoffen die neerdalen in Hoek van Holland. En voor de zekerheid willen ze ook ter dubbelcheck weten wat het effect daarvan is op de gezondheid van bewoners en op flora en fauna. Ook de meldingsbereidheid moet volgens het drietal nu eens goed worden onderzocht.

Handig zou misschien zijn om te weten welke nadelen kleine gemeenten als Oostvoorne ondervinden als er een westenwind waait.