Burgemeester Aboutaleb wacht het onderzoek af dat is ingesteld naar aanleiding van de recente vechtpartij in het Turkse consultaat waarbij naar alle waarschijnlijk door de beveiligers pepperspray is gebruikt, waarvoor geen verlof is aangevraagd. Als blijkt dat het gebruik ervan bewezen kan worden is er volgens de burgemeester sprake van ”schending van de Nederlandse wet.” In dat geval is het een zaak voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Aboutaleb zei toe ”de vinger aan de pols” te zullen houden, maar ontkende dat het incident iets te maken zou kunnen hebben met een ”Turkse stammenstrijd.” Die term hield hij voor rekening van Leefbaar Rotterdam, de VVD en het CDA.

Stephan van Baarle, de fractieleider van de Turkse beweging DENK, ergerde zich kapot aan die term. ”Elke keer heeft mevrouw Hoogwerf van Leefbaar haar momentje als het woord Turk valt”, riep hij. ”Terwijl het ging om een man die waarschijnlijk door de warmte was overvallen nadat hij te lang had moeten wachten. Turkije is een obsessie voor Leefbaar.”
Een affaire van niks, vond Van Baarle en kreeg daarbij steun van de raadsleden Arsieni (D66) en Büyükçifçi (Nida), die op hun beurt weer het verwijt kregen dat ze de ernst van de zaak minimaliseerden.

”Het gaat hier om een man van Koerdische afkomst. Het gaat hier om pepperspray en en om een consultaat, dat met de stad Rotterdam nog iets heeft goed te maken met Rotterdam”, vond Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam. ”We hebben hier te maken met een consul die de boel belazerd. Wij krijgen signalen via Turks-Nederlandse mensen, die niks meer durven te organiseren omdat ze anders, zelfs in een stad als Rotterdam, te maken krijgen met de lange arm van Erdogan.”
”En wij hebben via u te maken met de lange arm van Thierry Baudet”, beet Van Baarle terug. ”Leefbaar importeert de discussie en bedrijft sensatiepolitiek.”

”En DENK blijft maar denken dat deze zaal een theater is”, besloot VVD-raadslid Pascal Lansink.

Print Friendly, PDF & Email