Het Arab Film Festival in Rotterdam (AFF) vindt plaats van 5 tot en met 7 oktober in Cinerama en belicht de Arabische wereld van alle kanten: het dagelijks leven en de politiek, maar vooral ook de schoonheid, kunst, cultuur en levenslust van de mensen die er wonen. Drie dagen lang vertoont het festival de beste films die het afgelopen jaar zijn gemaakt in het gebied van Noord-Afrika tot aan West Azië en de Golfstaten. Van tranentrekker tot comedy, deze films zijn even divers als het gebied waar ze vandaan komen.

Bezoekers kunnen onder andere wegzwijmelen bij de muzikale nostalgie van Looking for Oum Kulthum en de liefde op latere leeftijd in Until the End of Time. Maar er is ook uitdaging voor de filmkenner in het absurdistische Jahilya. En sociaal commentaar in radicalisatie-verhaal The Journey. Een uiteenlopend programma dus, van een al even diverse groep makers: binnen de selectie van dit jaar is 50% van de filmmakers vrouw.

Het festivalthema is Changes through Cinema: hoe films sociale verschuivingen in een land of gebied kunnen voorspellen en duiden. En tevens een ode aan de verandering die cinema zelf teweeg kan brengen, zowel op persoonlijk als maatschappelijk niveau. Deze editie luidt ook voor het festival zelf een verandering in: op weg naar een grootse editie van 27 tot en met 31 maart 2019, waarbinnen er speciale aandacht is voor 50 jaar Marokkaanse immigratie in Nederland.

Het hele programma van Arab Film Festival is te zien op arabfilmfestival.nl.

Print Friendly, PDF & Email