Het wordt tijd dat we Rotterdam ontdoen van hét symbool van de droeve buitenspeelcultuur: de wipkip! Dat zegt Freek Ruigrok, surfschoolhouder in Hoek van Holland, buitenspeelspecialist en nummer 6 op de lijst van Stadsinitiatief Rotterdam.“Geen kind houdt het langer dan een paar seconden op zo’n ding uit en toch staat heel het land er mee vol. Ik zeg: het land uit en te beginnen in Rotterdam. Lekker buiten kunnen spelen is té belangrijk, zeker voor kinderen in Rotterdam.”

”Er is sprake van bewegingsarmoede”, vindt Ruigrok. ”Te weinig uitdagende en natuurlijke speelplekken gaat ten koste van hun ontwikkeling én gezondheid. Daarom dient de gemeente te investeren in meer groen in de wijken en moeten we initiatiefrijke bewoners uitdagen met iets beters te komen dan de wipkip. Maar dat lijkt me niet zo heel moeilijk”, aldus Ruigrok.

Op de lijst van Stadsinitiatief Rotterdam staan geen beroepspolitici, maar Rotterdammers: van een huisarts en sociaal advocaat tot ondernemers en jongerenwerkers. De partij wil meer groen in de wijken. Rotterdam doet het vanwege een paar grote bossen ten opzichte van Den Haag, Utrecht en Amsterdam helemaal nog niet zo slecht waar het gaat om het aantal vierkante meters groen, maar het groen is over de wijken heen vrij oneerlijk verdeeld.

De partij heeft om die reden in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat alle 71 Rotterdamse wijken recht hebben op gemiddeld minimaal 70 m2 groen per woning en dat er in iedere straat minimaal één boom of stuk openbaar groen staat. Stadsinitiatief Rotterdam wil ook dat er een stedelijke innovatiefonds komt ter grootte van 1% van de Rotterdamse begroting. Met dat fonds kunnen sociale en maatschappelijke initiatieven van bewoners worden ondersteund, ook op het gebied van de buitenruimte.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!