AZ en Feyenoord in evenwicht

16 September 2018, 14:29 uur

Feyenoord heeft in de achtervolging op PSV en Ajax punten verspeeld. De bekerwinnaar kwam bij AZ niet verder dan een gelijkspel: 1-1. Na vijf speelrondes in de eredivisie heeft de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst vijf punten achterstand op het nog foutloze PSV en drie op Ajax.

AZ, de nummer vier van de ranglijst, won ruim 2,5 jaar geleden voor het laatst een competitieduel met een club uit de traditionele top drie. De Alkmaarders versloegen toen Feyenoord met 4-2, vooral dankzij een hattrick van Vincent Janssen. Sindsdien incasseerde AZ bijna alleen maar nederlagen in de wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV. In een poging om eindelijk eens te breken met die reeks, had Van den Brom zijn elftal zondag wat aangepast. Hij liet Jóhann Berg Gudmundsson in de basis debuteren als 'zwervende' schaduwspits achter de aanvallers Myron Boadu en Oussama Idrissi.

Het plan leverde al na vijf minuten succes op. Gudmundsson dook vrij op in het strafschopgebied en schoot een lage voorzet van Boadu langs doelman Justin Bijlow (1-0). Feyenoord had in de openingsfase moeite met de diepgaande middenvelders van AZ. Onder aanvoering van Tonny Vilhena wist de Rotterdamse ploeg zich te herpakken. Vilhena heerste op het middenveld en kreeg zelf uit een hoekschop van Steven Berghuis een grote kans op de gelijkmaker. Hij kopte echter op het uitgestoken been van AZ-keeper Marco Bizot.

Het spel van AZ werd minder dynamisch toen de zeventienjarige spits Boadu na een half uur naar de kant moest met een ogenschijnlijk zware enkelblessure. Zijn vervanger Bjørn Johnsen had vaak ruzie met de bal en kon een paar minuten voor rust ook niet voorkomen dat Vilhena opstoomde, waarna Berghuis op aangeven van Sam Larsson de gelijkmaker intikte (1-1).

In de tweede helft voerde AZ meestal de boventoon, maar het leverde alleen in de openingsfase wat kansen op. Bij de thuisclub maakte Adam Maher ruim vijf jaar na zijn vertrek als invaller zijn rentree, Nicolai Jørgensen deed dat bij Feyenoord na een voetblessure. Ook zij konden niet voorkomen dat het evenwichtige duel onbeslist eindigde.