De Maashaven wordt momenteel uitgebaggerd. Dat is nodig omdat het ten eerste lange tijd niet was gebeurd en ten tweede omdat er geleidelijk duizenden kilo’s vers zand in de haven zullen worden gestort voor het toekomstige getijdenpark langs de oevers. De bodem moet daarvoor eerst grondig worden gereinigd. Op de plekken waar dit al gebeurd is, werd de afgelopen dag  zand gestort.

De baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd met twee kraanschepen en het afval wordt zoveel mogelijk ter plekke al gescheiden. Volgens de uitvoerder is er onder water van alles aangetroffen: ijskasten, radiatoren, scheepsschroeven, lasaggregaten. En heel veel plastic. Maar ook hout, stenen en autobanden. Zelfs een granaathuls, die tot ieders opluchting leeg bleek te zijn.

Op sommige delen haalden de baggeraars maar liefst zes meter slib weg. In de havenmond wordt zand teruggestort. Dat gebeurde dinsdag voor het eerst. Deze week volgen nog negen ladingen. Per keer storten men zo’n 3.000 kuub zand op de bodem. Dat komt per keer neer op 150 vrachtwagens met zand.

Print Friendly, PDF & Email