Bijstandscontrole levert 3,6 miljoen op

26 November 2018, 12:38 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De controle op het recht op bijstandsuitkeringen door IJsselgemeenten heeft vorig jaar een besparing van ruim 3,6 miljoen euro opgeleverd voor Capelle, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas. Dat blijkt uit het verslag Hoogwaardig Handhaven 2017 van IJsselgemeenten. De opbrengst bestaat uit beëindigde uitkeringen, terugvorderingen van bijstand, verlagingen van uitkeringen en boetes. Daarnaast bespaarde IJsselgemeenten bijna 5 miljoen euro aan uitkeringen door een nauwkeurige check bij de aanvragen van uitkeringen. Daarmee is voorkomen dat mensen ten onrechte een uitkering kregen en die later moesten terugbetalen.

De bijstandsuitkering is de laatste redding voor mensen die geen ander inkomen hebben. Gemeenten betalen dit uit een bijdrage van het Rijk. Wanneer die bijdrage niet genoeg is, betalen gemeenten het restant zelf. ''Het is dus belangrijk dat gemeenten alleen een uitkering verlenen aan mensen die daar recht op hebben'', aldus een woordvoerder.

Uitgaven beperken
IJsselgemeenten verzorgt de uitkeringen voor inwoners van Capelle, Krimpen en Zuidplas. Om de uitgaven voor de drie gemeenten te beperken, helpt IJsselgemeenten zoveel mogelijk mensen weer betaald werk te vinden. Uitgangspunt daarbij is dat iedereen met een uitkering op den duur weer een eigen inkomen kan verdienen.

Hoogwaardig Handhaven
Daarnaast controleert IJsselgemeenten voortdurend of mensen terecht hun uitkering krijgen of behouden. Dit heet Hoogwaardig Handhaven en bestaat uit vier pijlers. Ten eerste wordt aan mensen duidelijk gemaakt wat rechten en plichten zijn, behorend bij de uitkering. Ten tweede wordt ingezet op een goede dienstverlening door aan te sluiten bij wat mensen nodig hebben en dus maatwerk te leveren. Met onder meer digitale formulieren zijn wijzigingen eenvoudig door te geven. Ten derde wordt maatwerk bij controle geleverd: data van andere uitkeringen en anonieme tips worden onderzocht; als blijkt dat er geen recht is op een uitkering, wordt deze gestopt. Tot slot is er sprake van lik-op-stuk-beleid: tegen mensen die fraude plegen, wordt streng opgetreden. De uitkering wordt teruggevorderd en er volgt een boete.

IJsselgemeenten
Binnen IJsselgemeenten werken de sociale diensten van de gemeenten Capelle en Krimpen aan den IJssel en Zuidplas samen. IJsselgemeenten verzorgt bijstandsuitkeringen, schuldhulpverlening en een aantal inkomensregelingen zoals de bijzondere bijstand en individuele inkomenstoeslag.