Bijval voor eenzijdigheid Mijnkintbuurt

23 May 2018, 18:04 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Wat er overblijft van de Woonvisie 2030 met een nieuwe coalitie aan de macht, blijft natuurlijk nog even een verrassing. Maar dat de omstreden visie, die een afname van het aantal betaalbare woningen met 20.000 predikt, iets gaat veranderen, mag gehoopt worden. 

De door Leefbaar Rotterdam geroemde Woonvisie huldigt het principe dat de eenzijdigheid van Rotterdamse wijken moet worden doorbroken. Dat betekent dat in wijken met veel oude, kleine en slecht onderhouden woningen sloop moet gaan plaatsvinden. Daarvoor in de plaats ziet ‘de Coolsingel’ dan graag duurdere en mooie woningen teruggebouwd worden. Het resultaat is dat de eenzijdigheid van de wijk kleiner wordt, de veelzijdigheid groter. 

Dat argument van het doorbreken van de eenzijdigheid klinkt leuk. Maar in de praktijk is het niet meer dan makelaarspraat. Want de eenzijdigheid van rijke wijken met grote en goed onderhouden woningen laat het gemeentebestuur onaangeroerd. Het lukt, vanwege hoge grondprijzen, nu eenmaal niet om sociale huurwoningen in de duurste wijken te bouwen. 

Er is nog een ander voorbeeld te geven, dat aantoont dat dat argument van het doorbreken van de eenzijdigheid, nogal broos is. Betreft de Mijnkintbuurt. Donderdag bespreekt de gemeenteraad het bestemmingsplan voor die achterstandswijk op Zuid. In het plan staat onder meer dat er 168 particuliere woningen tegen de vlakte gaan. En daarvoor in de plaats komen circa 80 woningen terug. Gaat om de locatie Polsland-, Bas Jungerius-, Spruyt- en Mijnkintstraat.

Wie denkt dat het hier gaat om prijzige koopwoningen, zodat de eenzijdigheid van de Mijnkintbuurt maximaal doorbroken kan worden, vergist zich behoorlijk. Op genoemde locatie komen sociale huurwoningen met huren van maximaal 710 euro (want commerciële marktpartijen vinden duurdere koopwoningen in de Mijnkintbuurt kennelijk te riskant).

Wordt de Woonvisie aangepast door de toekomstige, nieuwe machthebbers binnen het gemeentebestuur? Dan mogen ze die wijsheden over de ‘bestrijding’ van de vermaledijde eenzijdigheid van de wijken gerust weglaten. Niemand zal het missen. 

Los daarvan: iedereen vindt het prima dat Woonstad op die toekomstige kaalslag tussen Bas Jungeriusstraat en Mijnkintstraat geen duur koopwoningproject laat realiseren, maar gewoon zelf sociale huurwoningen bouwt. Eenzijdigheid heeft ook haar charme...

PS Ben benieuwd hoeveel van de huidige bewoners er zullen terugkeren. En of er voor de rest voldoende passende herhuisvesting beschikbaar is. In Rotterdam!?