De eersteklasser XerxesDZB stopt volgend seizoen met het verstrekken van individuele vergoedingen aan eerste elftalspelers en ook het aantrekken van spelers van buitenaf komt op een lager pitje. Oorzaak is gebrek aan sponsors. Trainer Joop Hiele zag die ontwikkeling al op hem afkomen en wil de consequenties van dat besluit niet riskeren. Hij kondigde een week geleden zijn vertrek aan per medio juni 2018. Kort daarna deed selectiespeler Ismael Celen hetzelfde. Celen, die in het verleden uitkwam voor Rijnsburgse Boys en Leonidas, weet wat er te verdienen valt in de top van het amateurvoetbal.

Met Hiele vertrekt ook sponsor Han Nijgh, die in 2016 met hem overkwam van Zwaluwen (Vlaardingen). Deze zomer overleed bovendien Rob van Kesteren, die een van de aanjagers van de sponsorcommissie van XerxesDZB was. Van de bekende geldschieters op het Faas Wilkes Sportpark blijft alleen Dennis Barzilay nu over. Brazilay trok jarenlang de kar samen met Rick Ruisch, maar die vertrok enkele jaren terug onverwacht naar Excelsior.

De situatie bij XerxesDZB is symptomatisch van andere amateurclubs en werd gisteren in het AD midden in de roos weergegeven door Xerxaan Hans Schinkel: ‘’Ik was ooit tafelpresident tijdens het Mohikanendiner van Xerxes. Daar aten 180 mensen mee, onder wie 30 miljonairs. Als je een lege melkbus neerzet en je vraagt om een donatie voor de club, zie je aan het eind van de avond nog gewoon de bodem. Iedereen is vol van de club, maar ze willen hooguit voor 250 euro meedoen en voor 400 euro drinken.’’

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!