Foute info over Laurens Wonen door minister

15 June 2019, 20:59 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Kees Jonker

Minister Kajsa Ollongren heeft onjuiste informatie vermeld in de op 2 mei gepubliceerde oordeelsbrief 2018 over Laurens Wonen. De foute info gaat over Teun van den Akker, de inmiddels ex-voorzitter van de Raad van Commissarissen van deze Rotterdamse woningcorporatie. De minister beweert ten onrechte dat Van den Akker vanaf 2016 geen RvC-lid zou zijn geweest van zorginstelling Laurens.

Een paar dagen na publicatie van Ollongrens brief stapte Van den Akker op als corporatievoorzitter vanwege ‘de ophef die rond mijn persoon is ontstaan’.

Incorrecte informatie in een oordeelsbrief is op zich al bijzonder. Maar nog veel opvallender is het dat de Autoriteit Woningcorporaties - de opsteller van de oordeelsbrief - de fout had kunnen voorkomen. Want: “Op 30 april heeft Laurens Wonen de AW gewezen op deze vergissing”, laat Laurens-woordvoerder Arjanne Hoogendoorn weten.

Waarom de AW de ‘vergissing’ in de brief heeft laten staan, is onduidelijk. Een verzoek om opheldering levert niets op. “De conclusie dat de AW zich heeft vergist is misschien een voorbarige”, is het enige wat AW-woordvoerder Ernst Koelman vertelt. Voor vragen over de oordeelsbrief verwijst hij naar Laurens Wonen.

Aan het niet corrigeren van het feit dat Van den Akker bij zowel woningcorporatie Laurens als zorginstelling Laurens commissaris was, is inherent dat de AW in haar oordeelsbrief evenmin haar afkeuring uitsprak over Van den Akkers ‘duo-commissariaat’. Normaliter had men dat van de waakhond van ‘s lands corporaties mogen verwachten. Want het is juist de taak van de AW om erop toe te zien dat woningcorporaties zich aan de regels houden.

Vreemd verhaal

Corporatievoorzitter Van den Akker had, volgens de nieuwe Woningwet, op 1 januari 2016 geen commissaris meer mogen zijn van de - met ingang van die dag ontvlochten - zorginstelling Laurens. Maar was dat dus wel. Tot juni 2018 om precies te zijn. Daarna fungeerde hij nog als zogeheten toehoorder. Voor dit commissariaat en toehoorderschap ontving hij van zorginstelling Laurens een vergoeding van 9600 euro per jaar. En zijn voorzitterschap van Laurens Wonen leverde hem 13.600 euro op. Saillant detail: volgens Ollongren zat Van den Akker op onrechtmatige basis in de RvC van Laurens Wonen.

VVD-kamerlid Daniël Koerhuis heeft medio mei, in schriftelijke vragen aan Ollongren, al zijn bedenkingen gezet bij de vergoedingen, die Van den Akker kreeg.

Voor hem is het een nieuw gegeven dat de AW op 30 april door Laurens Wonen op de hoogte is gesteld van de ‘vergissing’ in de oordeelsbrief, die twee dagen later door Ollongren van een handtekening werd voorzien. Koerhuis reageert: “Naar aanleiding van een eerder bericht van u heb ik de minister al naar een reactie gevraagd. Ik vind dit wel een vreemd verhaal. De beantwoording van mijn schriftelijke vragen is helaas nog niet binnen. Ik ben nu erg benieuwd naar welke antwoorden de minister gaat geven".