136 dagen 66 meter per dag boren

mainImage
136 dagen 66 meter per dag boren

Gedurende de komende 136 werkdagen gaat er één paal per dag de grond in tussen de Houtlaan en de Gedempte Zalmhaven. De palen zijn in totaal 66 meter lang, ''maar ze worden in twee etappes de grond ingeboord'', vertelde Freek Schaap van bouwer BAM. Voordat de eerste de laatste tik krijgt wordt de tweede van 33 meter aan de eerste vastgelast. De fundering wordt zodoende 66 mete diep. ''En terwijl we de palen de grond in boren spuiten we er grout omheen, een soort dun beton'', aldus Schaap.


In de zomer van 2019 begint de bouw in de hoogte. Dit gebeurt met behulp van een zogenaamde 'hijsloods', aldus Stadsontwikkeling Rotterdam. Dit is een soort kleine fabriek die alle betonblokken en gevels omhoog hijst en plaatst. ''De loods duwt zichzelf als het ware omhoog als de etage klaar is, waarna hij aan de volgende etage kan beginnen'', vertelt Schaap. En zo verrijst de megatoren van 215 meter, die volgens de architect geïnspireerd is op oude hoogbouw uit New York.

De Zalmhaven bestaat uit twee deelprojecten: de toren zelf, en een blok van twee lagere torens van 80 meter op een plint van 13 meter hoog. In de hoge toren komen 256 appartementen met in de glazen top een restaurant. De lagere torens kennen straks 196 appartmenten en 33 eensgezinswoningen in de koop- en huursector. Daarnaast is er ruimte voor 950 vierkante meter aan horeca en 1.380 vierkante meter aan kantoren.

Op de begane grond van De Zalmhaven komt een 'open' lobby die de Houtlaan met het Park aan de Euromast verbindt. ''Hier is straks een openbare ruimte te vinden met café's en een klein atrium met palmbomen waarbij je letterlijk de toren boven je ziet uittorenen'', aldus Diederik Dam die met zijn architectenbureau de toren ontwierp. Donderdag was de feestelijke start van de bouw, maar de maker van de foto (Florian) was als buurman - waarschijnlijk van Joels - niet uitgenodigd. ''Daar gaan ze spijt van krijgen'', twitterde hij niet zonder humor.


Foto: Digitaal Dagblad