50Plus wil met bewoners samen bouwen

14 August 2018, 00:41 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Op de locatie van het Zuiderziekenhuis en de Daniel den Hoed-kliniek komen 30 stadswoningen, 85 loft-appartementen, het Zuider Gymnasium, werkruimtes voor ZZP-ers en publieke functies, maar de fractie van 50Plus in Rotterdam zou graag zien dat de realisatie via een innovatieve werkzijde tot stand komt naar een voorbeeld van Utrecht.

Daar ontwikkelde projectontwikkelaar Timpaan op het terrein van het voormalige St. Antoniusziekenhuis een woonwijk met middensegment koop- en huurwoningen. Volgens fractieleider Verkoelen bracht Timpaan betrokken professionals, vrijwilligers en creatieve denkers bijeen tijdens een zogenaamde Sociale Top in Utrecht en – zegt ze – ‘’dat werkte.’’

‘’In kleine groepen doorkruisten de deelnemers de stad om op verschillende locaties gesprekken te voeren over hoe ze kwetsbare doelgroepen kunnen ondersteunen op het gebied van zorg, wonen, cultuur, sport, veiligheid en integratie. Ook ontving de ontwikkelaar Timpaan drie keer een groep deelnemers’’, aldus Verkoelen, die met 50Plus maar één zetel heeft in de Rotterdamse Raad maar de ijverigste briefschrijfster aan het stadsbestuur is.

‘Een groot aantal van de adviezen focust op de betrokkenheid van bewoners: zowel omwonenden van een nieuwe wijk als nieuwe bewoners. Omwonenden van een project zijn ambassadeurs van het gebied. Door hen in een vroeg stadium te betrekken, ontstaat een breed gedragen plan’’, en dat geeft ze het nieuwe college mee bij de verdere beraadslaging over het gebied.

‘’Beter een goede buur dan een verre vriend. Laat bewoners klusjes voor elkaar doen. Creëer eigenaarschap in het plan. Breng aspirant-kopers en bewoners in een vroeg stadium bij elkaar. Zorg bij grote projecten voor een ruimte om elkaar in te ontmoeten en durf de gemeente te vragen op welke wijze word bijgedragen aan het creëren van de nieuwe gemeenschap.’’

[caption id="attachment_46487" align="alignnone" width="900"] De achterzijde van het Zuiderziekenhuis.[/caption]