Bij bouwen beter parkeerruimte benutten

mainImage
Bij bouwen beter parkeerruimte benutten

De Rotterdamse woningbouw kan worden versneld als bij nieuwbouw niet standaard parkeerplekken worden toegevoegd. Er blijken namelijk zo’n 50.000 parkeerplekken bij kantoren en in garages in de volledige provincie Zuid Holland leeg te staan en in het weekend zjn die getallen nog vele malen hoger. Dit blijkt uit de quick scan van de provincie Zuid Holland zelf.

“Tot 2025 moeten er in de provincie 100.000 woningen bij komen. Liefst in de steden, waar inwoners zich makkelijk kunnen verplaatsen met het openbaar vervoer. En dat terwijl de ruimte daar schaars is. Daarom moeten we er slim mee omgaan, en buiten de gebaande paden denken om versnelling tot stand te brengen’’, aldus gedeputeerde Adri Bom-Lemstra tijdens de presentatie van de scan. ‘’Het benutten van onbenutte parkeerplaatsen is zo’n voorbeeld van hoe je dat kunt doen.”

Gemeenten hanteren bij nieuwbouw de zogeheten parkeernorm: per nieuw gebouwde woning moet er op de nieuwbouwkavel een bepaald aantal parkeerplaatsen gecreëerd worden. Dat varieert van bijvoorbeeld 0,3 parkeerplekken voor een studentenwoning tot 3 voor een dure woning in een wijk aan de rand van de stad.

Nu blijkt uit de analyse dat er in de buurt van nieuwbouwprojecten in Zuid-Holland veel parkeerplekken leegstaan. ’s Avonds en in het weekend – maar soms ook overdag – zijn circa 50.000 parkeerplaatsen bij kantoren en in garages onbenut. Juist op het moment dat omwonenden thuis zijn en een plek nodig hebben. Door afspraken te maken met de eigenaren zouden geen nieuwe parkeerplekken gecreëerd hoeven te worden. Dat biedt mogelijk ruimte aan extra woningen. In ieder geval bespaart het geld: aanleg van een gebouwde parkeerplek kost minimaal €20.000.


| Foto: Digitaal Dagblad