Debat over 'rampzalige woningschaarste'

mainImage
Debat over 'rampzalige woningschaarste'

De gemeenteraad van Rotterdam gaat donderdag debatteren over een geheime brief van vijf huurdersorganisaties. Dat gebeurt naar aanleiding van mediaberichten over deze brief, waarin de huurdersorganisaties klagen over de huidige 'rampzalige woningschaarste'.

Gemeenteraadslid Ellen Verkoelen van 50Plus Rotterdam wil van wethouder Bas Kurvers van bouwen en wonen weten waarom hij de brief geheim houdt. En wat hij vindt van de bezorgdheid van de betrokken huurdersorganisaties van Woonstad, Vestia, Woonbron, Havensteder en de SOR.   

Verkoelen diende vanmiddag haar verzoek - mede-ondersteund door Nida, SP, Partij voor de Dieren, DENK - om een debat in. 

Zij schrijft aan burgemeester Aboutaleb het volgende: "Op kjonker.blogspot.nl zijn meerdere artikelen te lezen die 50PLUS Rotterdam verontrusten omdat het vooral gaat over de zorgelijke ontwikkelingen op de sociale woningmarkt en die voortkomen uit schriftelijke communicatie tussen het college, de woningcorporaties en huurdersorganisaties. 50PLUS Rotterdam heeft in de raad hier niets over vernomen terwijl de raad met de uitvoering van een aantal directe dossiers op dit gebied hier toch zeker kennis van had moeten krijgen".

Verkoelen wil niet alleen inzage in de brief van de vijf huurdersorganisaties. Maar ook in daaraan voorafgaande brieven van Kurvers dd. 3 oktober en de woningcorporaties dd. 17 oktober. 

De drie brieven zijn 'inzet' van een WOB-procedure. Op 4 december kreeg de gemeente een verzoek om inzage te geven. 

Kurvers wil de stukken niet laten inzien. "Voor zo ver ik het nu kan overzien maken we die brieven niet openbaar, omdat het onderdeel is van de onderhandelingen rondom de prestatieafspraken", laat zijn woordvoerder Theo Breimer weten.

Uit de opgevraagde correspondentie over de prestatieafspraken is ook af te lezen in hoeverre Kurvers de corporaties wil(de) verplichten om financieel bij te dragen aan de aanpak van de particuliere woningvoorraad. De huurdersorganisaties hebben hun afkeuring hierover uitgesproken, zo blijkt uit hun - voorlopig (?) nog geheime - brief, waarover de gemeenteraad donderdag gaat debatteren. 

Voor de liefhebbers is dat vanaf 10 uur live te volgen op de website van de gemeente.


Zie ook Geheime noodklok en Kurvers eist miljoenen


Foto: Digitaal Dagblad