Fusie met Humanitas strop voor Woonbron?

mainImage
Fusie met Humanitas strop voor Woonbron?

Er dreigt een nieuwe miljoenenstrop voor Woonbron. Na het debacle met de SS Rotterdam, waar deze Rotterdamse woningcorporatie een kwart miljard mee verloor, gaat het dit keer om de fusie met Humanitas Huisvesting. 

Vorig jaar stemde toenmalig directeur Bert Wijbenga - sinds begin juli is hij loco-burgemeester van Rotterdam - in met een reddingsoperatie van Humanitas Huisvesting. Woonbron kwam met de in financiële problemen verkerende verhuurder van 2500 bejaardenwoningen een fusie overeen. Moet gaan gebeuren uiterlijk juli 2019. De fusie zou tot stand kunnen komen dankzij steun van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. 

In de Tweede Kamer begint men zich echter af te vragen of de steun van het WSW wellicht niet veel te ruim is. En dat die dus omlaag zou moeten. 

VVD-kamerlid Daniël Koerhuis gaat donderdag 13 september opheldering vragen aan minister Ollongren. Dat zal gebeuren in een kamerdebat over de redding van WSG. Deze woningcorporatie uit Geertuidenberg kreeg ook steun van het WSW. 

Koerhuis is verbaasd dat het WSW onlangs liet weten te gul te zijn geweest richting WSG. “Opmerkelijk. In TK hoorzitting over corporatie Geertruidenberg heeft WSW gezegd dat Geertruidenberg 250 mln minder steun had hoeven te krijgen. Zegt WSW hiermee nu ook dat Humanitas Huisvesting minder steun had hoeven te krijgen?”, twittert de VVD’er.

Mocht Koerhuis’ vermoeden juist zijn, dat Humanitas Huisvesting kennelijk teveel steun heeft gekregen van het WSW, dan moet dat volgens hem worden teruggedraaid. 

Hij reageert met een tweet: “Als dat zo zijn, dan feitelijk ja. WSW zou dan minder geld geven. Dus degene die Humanitas krijgt (is Woonbron), krijgt dan minder geld mee, waardoor Humanitas feitelijk duurder wordt”.

Hoe veel duurder Humanitas Huisvesting in dat scenario gaat worden, weet Koerhuis nog niet. In het geplande kamerdebat hoopt hij een antwoord op die vraag te krijgen.

Een tip voor Koerhuis: Informeer dan ook of Woonbron nog kan afzien van een fusie. Woonbron heeft al eens een kwart miljard betaald aan een boot, waar de huurders geen enkel profijt van hebben. Een tweede kat in de zak kan je de huurders niet aandoen.

Reactie van het kamerlid: “Dat zal ik doen”. 


Foto: Digitaal Dagblad