Gaat Aboutaleb geheim bod onthullen?

mainImage
Gaat Aboutaleb geheim bod onthullen?

Burgemeester Aboutaleb beslist binnenkort of de plannen die Havensteder voor 2019 in Rotterdam wil uitvoeren openbaar moeten worden. Over deze plannen - ook wel de biedingen of het bod genoemd - maakt de woningcorporatie prestatieafspraken. Dat doet zij samen met de gemeente en huurdersorganisatie De Brug. Die afspraken moeten uiterlijk in december gemaakt zijn.

Afgelopen vrijdag ontving de gemeente Rotterdam een WOB-verzoek om het bod van Havensteder openbaar te maken.

Een positieve uitspraak zou best weleens verregaande consequenties kunnen hebben. En kunnen gaan gelden voor alle woningcorporaties, gemeenten en huurdersorganisaties in Nederland.
Zo ver is het echter nog niet.


Als Aboutaleb het verzoek afwijst, is dat ongunstig nieuws voor huurders van Havensteder. Stichting De Brug, die hun belangen behartigt, zou dan namelijk niet aan hen kunnen vragen wat zij van dat bod van hun huisbaas vinden. Verklaart de burgemeester het bod tot een ‘geheim stuk’, dan houdt dat normaliter in dat de huurdersorganisatie dat moet respecteren. En het niet aan haar achterban kan voorleggen.


De indiener van het verzoek is niettemin optimistisch gestemd over een gunstig antwoord op het WOB-verzoek. Want de burgemeester is voorstander van transparantie. En hij juicht het ongetwijfeld toe dat de zeggenschap van huurders wordt versterkt. In het verlengde daarvan ligt, dat Aboutaleb huurders geen mogelijkheid zal willen ontnemen om hen optimaal te kunnen laten meedenken en meepraten over het maken van zo goed mogelijke prestatieafspraken. Kennisnemen van het bod moet dan uiteraard niet verboden zijn.

Wethouder voor bouwen en wonen, Bas Kurvers, vindt dat het bod geheim moet blijven. Gaat Aboutaleb zijn een na jongste (geboren in 1980), op 5 juli begonnen collega afvallen?
Wordt vervolgd.


Foto: Digitaal Dagblad