Kurvers maakt geheime brieven openbaar

mainImage
Kurvers maakt geheime brieven openbaar

De 'geheime' brieven van woningcorporaties en huurdersorganisaties over de - volgens hen - rampzalige woningschaarste worden openbaar gemaakt. Ook een van begin oktober daterende brief van de gemeente over de regionale woningmarktproblemen wordt vrij gegeven.

Wethouder Bas Kurvers van bouwen en wonen zegde dit vanochtend toe aan de gemeenteraad. Dat deed hij tijdens een debat over die brieven, waaruit in de media al het een en ander was geciteerd. In de brief van de huurdersorganisaties dd. 6 november staat onder meer dat zij 'bijna dagelijks overstelpt worden met boze reacties van huurders dat er nauwelijks aanbod is en de wachttijden steeds langer worden'. Ook hebben de huurdersorganisaties kritiek op Kurvers' omstreden plan om de woningcorporaties miljoenen te laten betalen voor de aanpak van particuliere woningen.

De aanvragers van het debat - 50Plus Rotterdam, SP, Nida, Denk en PvdD - kregen van Kurvers geen enkele toezegging, dat hij extra maatregelen gaat nemen tegen die 'rampzalige' schaarste in de categorie betaalbare woningen met huren onder de 710 euro. Kurvers vertelde dat hij het gemeentelijk woningbeleid, zoals sinds 2016 geldt, uitvoert. Dat er te weinig sociale huurwoningen in Rotterdam zijn, is volgens de wethouder, niet waar.
Over zijn plan om de corporaties een deel van de problemen in de particuliere woningvoorraad te laten oplossen zei Kurvers dat de wet die mogelijkheid biedt. Geschilbeslechting in dit conflict zal de wethouder met vertrouwen tegemoetzien.

Ook regiogemeenten, waarin de in Rotterdam gevestigde corporaties actief zijn, zullen nieuwsgierig zijn naar een uitspraak.

Om een voorbeeldje te geven:
De helft van het bezit van Woonbron ligt in Delft, Nissewaard en Dordrecht. In die drie gemeenten doen zich ook problemen voor in de particuliere woningvoorraad. Gaat Woonbron daar ook voor opdraaien?


Foto: Digitaal Dagblad