Dagblad010 | Lijnbaan terug naar charme van vroeger

Lijnbaan terug naar charme van vroeger

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Lijnbaan, het kloppend winkelhart van Rotterdam en sinds 2010 een Rijksmonument, moet opnieuw het naoorlogse winkel-icoon van Rotterdam worden. Door de renovatie van luifels en gevels wordt de kwaliteit van het totale monument, die status heeft het nu, teruggebracht naar de uitstraling uit de jaren ’50. Vastgoedeigenaren, winkeliers, architect, gemeente en de Raad voor het Cultureel Erfgoed en de Rotterdamse commissie voor welstand en monumenten gaan samenwerken om het plan uit te voeren. Het oorspronkelijk Rotterdamse bouwbedrijf J.P. van Eesteren is begonnen met de renovatie van het deel van de Lijnbaan tussen Aert van Nesstraat en Van Oldenbarneveltplein.

De luifels aan de winkelpanden, samen met de oversteekluifels, vormen een kenmerkend onderdeel van het ontwerp voor de Lijnbaan door de architecten Van den Broek en Bakema. Sinds de bouw in 1953 is er geleidelijk aan het nodige veranderd, waardoor de eenheid is verdwenen. Met de nieuwe plannen moet het huiskamergevoel terugkeren in de winkelstraat. Door weer de nadruk te leggen op het gebruik van hout en herstel van alle luifels wordt de oorspronkelijke kwaliteit teruggebracht. De luifels krijgen een bekleding van duurzaam hout. Het geheel wordt dus onderhoudsarm.

De houten plafondpanelen voor de luifels worden in de eigen timmerwerkplaats in Gouda gemaakt, waarna ze als geheel naar De Lijnbaan vervoerd worden. De werkzaamheden moeten 'relatief weinig' overlast gaan opleveren. De grote sloopwerkzaamheden gaan buiten openingstijden van winkels plaatsvinden.

Omdat De Lijnbaan een Rijksmonument is moeten aanpassingen gebeuren binnen het oorspronkelijke ontwerp van Van den Broek en Bakema, in overleg met de Raad voor het Cultureel Erfgoed en de Rotterdamse commissie voor welstand en monumenten. De werkzaamheden van dit eerste deel van de renovatie zijn naar verwachting in september 2018 afgerond. De ambitie is dat in 2019 de andere blokken - Lijnbaan tussen Aert van Nesstraat, Kruiskade en Korte Lijnbaan - volgen.


Foto: Digitaal Dagblad