Tweebosbuurt: de helft wil blijven

16 November 2018, 19:07 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In vergelijking tot andere buurten, die in de afgelopen jaren gesloopt zijn, kiest een opvallend groot deel van de bewoners van de Tweebosbuurt ervoor om in de eigen vertrouwde woonomgeving te willen blijven wonen. 

Woningcorporatie Vestia, die in de Tweebosbuurt zeshonderd woningen wil slopen, moet er dan ook rekening mee houden dat uitvoering van het sloopplan - wanneer de gemeenteraad van Rotterdam daarmee instemt - lastig kan worden. Juridische procedures zijn, zo valt te voorzien, onafwendbaar om de huurovereenkomsten te laten ontbinden van huurders, die geen andere woning hebben gevonden dan wel niet hebben willen zoeken ernaar. 

Robert Straver (foto), directeur wonen van Vestia, gaf afgelopen woensdag enige opheldering over hoeveel Tweebosbuurtbewoners willen blijven zitten. Dat deed hij naar aanleiding van een vraag van raadslid Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) tijdens een te elfder ure toch openbaar verklaard gesprek met de gemeenteraadscommissie bouwen en wonen.

Straver: "We hebben tachtig procent van de bewoners (= 480 huishoudens, red.) individueel gesproken. Daarvan zegt veertig procent dat zij in de Tweebosbuurt willen blijven wonen". 

Het vermoeden, ook bij Struijvenberg, bestaat dat de laatste twintig procent van de bewoners, die nog geen intakegesprek met Vestia-medewerkers hebben gehad, behoort tot de categorie 'dwarsliggers'. Dat zijn de mensen, die mordicus tegen het sloopplan zijn. En ervoor kiezen om in de wijk te willen blijven. 

Omgerekend betekent het dat 312 huurders de Tweebosbuurt niet willen verlaten. Dat is een hoog percentage: 52 procent. Het geeft aan dat de bewoners met plezier wonen in hun wijk. 

 

Sinds oktober beantwoordt Vestia over het sloopplan Tweebosbuurt geen vragen meer van de media. Om die reden was de bijeenkomst op het stadhuis van afgelopen woensdag een buitenkansje om iets meer te weten te komen over hoe Vestia in de aanpak van deze wijk 'staat'. Wie het leuk vindt, kan de bijeenkomst terugzien op het internet.

Straver was heel duidelijk over wat Vestia vindt van het sloopplan: "We staan er voor honderd procent achter, maar weten ook dat het veel pijn doet voor de bewoners". 


Zie ook Tweebosbuurtnieuws