Tweebosbuurt gaat tegen de grond

mainImage
Tweebosbuurt gaat tegen de grond

De Tweebosbuurt wordt gesloopt. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad zal volgende week donderdag 29 november akkoord gaan met de sloop van 599 goedkope huurwoningen. Er komen 274 dure huur- en koopwoningen voor in de plaats. Een stukje verderop, op het Emplacementsterrein, bouwt woningcorporatie Vestia in 2021 een flatgebouw met 130 sociale huurwoningen.

De bewoners, die de afgelopen maanden actie voerden tegen het sloopplan, zijn mentaal gebroken. Vooral het feit dat PvdA en GroenLinks instemmen met het sloopplan is in de Tweebosbuurt in verkeerde aarde gevallen. Begin dit jaar voerden beide partijen nog een verkiezingscampagne, waarin zij riepen dat het aantal sociale huurwoningen in Rotterdam niet zou moeten afnemen. Nadat PvdA en GroenLinks na de gemeenteraadsverkiezingen in zee gingen met VVD, CDA, D66 en CU/SGP, zijn de twee partijen van koers veranderd.

Honderden huishoudens uit de Tweebosbuurt zijn nu verplicht om zelf een vervangende woonruimte te zoeken. Lukt dat niet, dan sleept Vestia hen voor de rechter teneinde hun huurovereenkomst te laten ontbinden. Met een gemiddelde huur van 460 euro per maand is nagenoeg zeker dat de bewoners alleen nog maar terecht kunnen in duurdere woningen. Deze zullen ook, gemiddeld genomen, kleiner zijn. Voor het merendeel van de te verhuizen gezinnen is bovendien geen plek meer in de nabije omgeving van de Tweebosbuurt.

 

 

 


Foto: Digitaal Dagblad