Woningbouw in Christus Koningkerk

mainImage
Woningbouw in Christus Koningkerk

In de monumentale voormalige Christus Koningkerk aan de Statenlaan in het Kleiwegkwartier in Hillegersberg worden woningen gebouwd. Er komen 24 moderne luxe huurappartementen. De grootte van de appartementen varieert van 65 tot 99 m² met huurprijzen van €1000,- tot €1600,- per maand. De kelder wordt omgetoverd als parkeergarage.

De kerksfeer blijft zo goed als mogelijk overeind. Zo blijven de grote traditionele spanten zichtbaar in de woningen, zijn de plafonds hoog en bij appartementen op de eerste verdieping zijn ook de kenmerkende spitsboogvensters, die toegang geven tot het balkon, bewaard gebleven.

De Christus Koningkerk werd in 1928-1930 gebouwd voor de nieuwe opgerichte parochie in Hillegersberg. Architect H.P.J. de Vries ontwierp een grote driebeukige kerk met een terzijde staande toren, een pastorie en het klooster. Samen met enkele later gebouwde scholen, vormen deze gebouwen het Christus Koningcomplex. In 1991 sloeg de bliksem in de kerktoren, die daarna dreigde in te storten. De spits werd daarom gesloopt en niet meer herbouwd.

Wegens teruglopend kerkbezoek werd de kerk op 1 januari 2003 gesloten. Aanvankelijk was het de bedoeling om de kerk om te bouwen tot aula en gymzaal voor de naastgelegen scholen.


Foto: Digitaal Dagblad