‘’Er zullen naar snelle inschatting 13 politieke partijen minimaal één zetel krijgen in de Rotterdamse gemeenteraad. En dat is een zeer verontrustende ontwikkeling voor het bestuur van de stad’’, zei oud-burgemeester Bram Peper vandaag tijdens onze gezamenlijke kwartaallunch, die ook nog eens jubileerde: 1998-2018.

Twee uurtjes in De Ballentent.
Onder zijn arm het manuscript van mijn boek (een geheugenreis) over de drie Feyenoord-voetballers die weinig verdienden maar wel hebben gelachen: Cor van der Gijp, Henk Schouten en Coen Moulijn.
Ze lachten vooral om Kraan, een intellectuele humorist, die reuze tricky was. De Rotterdammer Kraan (Henk Kranendonk) was kampioen omkoper. Hij ging met Coen Moulijn op de zondagschool, werd de nar van Prins Bernhard, en uiteindelijk als een onbekende zeeman begraven.

Ooit was De Ballentent een oud douanekantoor. Het boek neemt u terug naar de tijden van ’t Fust en Café Jan Linssen en de run op kaartjes voor Feyenoords eerste Europese succeswedstrijden.
De Kuip is nu elke thuiswedstrijd vol. Maar wanneer gaat de paling lopen? 1955-1956. Daar begint het boek en Bram Peper schreef het voorwoord.
Dat was het lunchthema van vandaag.
Maar dan toch, ineens, even tijdens ons samenzijn de actuele politiek.

‘’Met zoveel politieke partijen in één gemeenteraad tast je de daadkracht aan’’, vindt de voorganger van Opstelten. ‘’Ik benijd Aboutaleb daarom niet. Binnen zes weken na de verkiezingen moet er wettelijk een coalitie zijn gevormd, maar ik verwacht een patstelling. Wie met wie? En die impasse kan alleen doorbroken worden door een informateur, die van nationale statuur moet zijn met een sympathie voor Rotterdam. Het moet een gezaghebbende figuur zijn, die het grote belang van Rotterdam steeds voor ogen houdt en dat de fractieleiders zowel woest als wijs weet in te prenten. Alleen dan red je het.”

‘’Jij ook beschikbaar?’’, vraag ik.
Antwoord: ‘’Ben je wel goed bij je hoofd, Jan.’’

We hebben het ook over partijen die elkaar uitsluiten. De plaatselijke D66 doet dat in opdracht van Pechtold met Leefbaar. Ook wil D66 niks te maken hebben met de PVV. Dat geldt ook voor het CDA, dat bovendien de deur dichtgooide voor Denk.
‘’Partijen moeten elkaar op voorhand niet uitsluiten’’, zegt Peper. ‘’Want daarmee schuw je de dialoog. Je kan immers altijd nog afscheid nemen.’’

Ook kwam het nieuwe Linkse Verbond nog even ter sprake: PvdA, SP, Nida en GroenLinks.
Peper: ‘’Dat dit een stemmentrekker is, lijkt me een illusie. Want de bundeling komt niet voort uit kracht, maar uit vrees voor verlies.’’

En tenslotte had hij gelezen dat Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam, de nestor van de Raad, na 16 jaar besloten had om de 20 vol te willen maken. Mosch staat om de lijst van Leefbaar om de ereplaats: 48.
‘’Met 1500 voorkeursstemmen is dat voor hem kat-in-het-bakkie’’, aldus Peper. ‘’Bij de presentatie van het boek van de journalist Mark Hoogstad – en dat boek ging voor een belangrijk deel over Mosch – was ik erop attent dat aanwezige microfoons mij iets over hem zouden vragen. Dat is niet gebeurd, maar het antwoord zou geweest zijn: Mosch is een voorbeeld van een kat met 9 levens. En in elk van die 9 levens vertegenwoordigt hij een Rotterdammer. Bijzondere man.’’

Aan het einde van de lunch telden we voor de zekerheid de 13 partijen die Bram Peper aanmerkt om met minimaal één zetel de stad te besturen. Los van de gevestigde partijen (1) Leefbaar Rotterdam, (2) Partij van de Arbeid, (3) CDA, (4) D66, (5) VVD, (6) SP en (7) GroenLinks) zijn dat volgens hem óók: (8) Denk, (9), PVV, (10) Partij voor de Dieren, (11) Stadsinitiatief Rotterdam, (12) 50+ en (13) Nida.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!