De rechtbank in Rotterdam gaat huiselijk geweld breder aanpakken. In samenwerking met het Veiligheidshuis (politie, gemeente, Openbaar Ministerie, de reclassering en andere instanties) behandelt één rechter bij wijze van proef op themazittingen het huiselijk geweld en alle andere kwesties die daarmee verbonden zijn.

”Dan heb je een rechter met overzicht over alle problemen binnen het gezin”, zegt rechter Erik-Jan Stalenberg. ,,Dat maakt het makkelijker om doelgericht maatregelen te nemen, want de gezinsleden moeten vaak wel met elkaar verder. Wij denken dat de rechter zo ook beter in staat is om degene die verdacht wordt van huiselijk geweld voorwaarden op te leggen. Bijkomend voordeel van zo’n themazitting is dat de gezinsleden maar een keer in spanning zitten omdat ze naar de rechter moeten.”

Zo’n 1500 Rotterdammers worden jaarlijks vervolgd wegens huiselijk geweld. De komende maanden zoeken de rechtbank en het Veiligheidshuis aan de hand van dossiers uit hoeveel gezinnen baat kunnen hebben bij zo’n gecombineerde behandeling van rechtszaken.

Bron: ANP

Print Friendly, PDF & Email