Ingrid Nijman, hoofd afdeling Puppy- en Pleeggezinnenzorg bij KNGF Geleidehonden, alarmeert voor het gebruik van cacaodoppen als ideale bodemdekker in tuinen. Ze blijken uitermate giftig voor honden. Bij een hond van 30 kilo kunnen na het eten van 450 gram meststof (of 150 gram grondverbeteraar) ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden die tot de dood kunnen leiden. Mensen kunnen deze stof goed afbreken via de lever en afvoeren via de nieren. Veel diersoorten, zoals paarden, runderen, pluimvee, vogels, katten en honden kunnen dit niet.

”Het is voorjaar, de tuinen worden zomerklaar gemaakt en in de media is er flink aandacht voor het bemesten van de tuin. Cacaodoppen worden daarbij veelvuldig aangeprezen als ideale bodembedekker die slakken en onkruid tegengaan. Wat bij de promotie van dit milieuvriendelijke product niet wordt gezegd is dat het uitermate giftig is voor honden”, aldus Nijman.

”Cacaodoppen bevat alleen dierlijke en plantaardige meststoffen. Veel honden vinden het erg lekker om op te eten. Het is echter niet algemeen bekend dat milieuvriendelijke tuinmest vermalen cacaodoppen kan bevatten en chocolade is nu eenmaal erg giftig voor een hond. Als een hond zich aan een paar grote happen mest tegoed heeft gedaan, kan korte tijd daarna in snel tempo vergiftigingsymptomen ontstaan. Soms zo snel dat een dierenarts niets meer kan doen. Alleen als heel snel na het binnenkrijgen van een dodelijke dosis theobromine ingegrepen wordt, is een hond te redden.”

Print Friendly, PDF & Email