Overtallige meldingen van symptomen van koolmonoxidevergiftiging hebben ook de brandweer in Rotterdam aangezet tot het starten van de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ en tot de oproep aan alle inwoners de volgende acties uit te voeren: ventileren, controleren en alarmeren.

Blootstelling aan een té hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje met hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en moeheid. Ook verwardheid kan optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

‘’De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend, waardoor een juiste diagnose uitblijft. Dan kan verregaande consequenties hebben’’, aldus Hilda Raasing van de Brandweer. “Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan een koolmonoxidemelder levens redden. Die zorgt voor een tijdelijke alarmering voordat je het bewustzijn verliest. Maar in Nederland heeft nog maar 18% een CO-melder in de woning geplaatst.’’

Print Friendly, PDF & Email