Capelle aan den IJssel viert ‘Coming-Out dag’

8 October 2018, 11:02 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Op 11 oktober viert de gemeente Capelle aan den IJssel, diverse instellingen en enkele sportverenigingen de internationale ‘Coming-Out dag’. Wethouder Marc Wilson (Diversiteitsbeleid) brengt op deze dag een werkbezoek aan de Gender & Sexuality Alliance (GSA) van het Comeniuscollege en van het IJsselcollege. Wilson: “Fantastisch dat deze dag steeds meer de aandacht krijgt die het verdient. Veel instanties en verenigingen denken dat ze voldoende open en veilig zijn voor iedereen. Maar in de beleving van LHBTI ‘ers ligt dat toch anders. Ze missen de ruimte om vanuit de sportclub, de school of op het werk zichzelf te kunnen zijn.“

Wethouder Wilson brengt op de Coming-Out dag een bezoek aan de scholen en ontmoet daarbij de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Dit is een groep van zowel leerlingen als docenten die willen dat hun school veilig is voor alle genders en seksuele oriëntaties. Zij vinden dat iedereen op hun school de vrijheid moet hebben om te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. GSA’s steunen onder andere leerlingen die uit de kast willen komen. Zij maken het onderwerp zichtbaar en bespreekbaar en tevens adviseren zij de schoolleiding. Het IJsselcollege is al vier jaar actief op het gebied van LHBTI educatie. Het Comeniuscollege start dit najaar met een LHBTI educatieprogramma.

Capelle is een van de 48 regenbooggemeenten. Samen de andere regenbooggemeenten, het ministerie van OCW en Movisie besteedt de gemeente Capelle aandacht aan de Coming-Out dag door het hijsen van de regenboogvlag. De vlag hangt ook uit op de gemeentewerf, de werkkamer van de gemeente onder de metrobaan (Amnestyplein), bij Stichting Welzijn Capelle, het IJsselcollege, het Comeniuscollege, de bibliotheek, Havensteder en het Isala theater.



Acceptatie in de sport 

Sportief Capelle zet zich sinds 2017 actief in om de positie van LHBTI’s te versterken en de acceptatie van deze groep te vergroten. Vanuit het LHBTI beleid zijn extra projecten gerealiseerd. Dit jaar voor het eerst doen ook diverse Capelse sportverenigingen mee, waaronder de Badmintonvereniging Schollevaar en de Korfbalvereniging KCC. Sportief Capelle vlagt digitaal, via social media.

 

Waar staat de regenboogvlag voor?

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. De vlag is een aanmoediging voor LHBTI’s opdat zij zichzelf kunnen zijn, maar het is ook een open uitnodiging aan alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.