Christine Eskes, fractieleider van het CDA in Rotterdam, wil een actieplan Middenhuur naar het voorbeeld van Amsterdam en Utrecht. Ze wil daarmee de exorbitante huurverhogingen in de vrije sector tegengaan en zorgen voor een zo groot mogelijk aanbod aan middeldure huurwoningen.

Haar vrees is nu dat de middenklasse uit de stad wordt gedrukt. In Rotterdam signaleert men deze trend op de woningmarkt ook. Het CDA vindt het meer dan de moeite waard om te onderzoeken of dit in de havenstad navolging kan krijgen.

‘’Rotterdam is in trek en dat is een mooie zaak. Tegelijkertijd heeft dit ook minder mooie gevolgen. Door deze toegenomen populariteit en een gebrek aan middeldure en dure woningen rijzen de prijzen de pan uit, met name in de vrije huursector. Met als gevolg dat het voor mensen met modale inkomens, zoals agenten en leraren, haast ondoenlijk is geworden om in onze stad te wonen. Wonen in de stad mag niet enkel voorbehouden zijn aan arm en rijk’’, vindt Eskes, die het college heeft gevraagd om een actieplan.

‘’Wat wij voor ogen hebben komt er onder meer op neer dat er afspraken worden gemaakt met beleggers, ontwikkelaars en andere grote verhuurders over de hoogte van de huur en het vastleggen hiervan voor een periode van tien tot twintig jaar’’, licht ze toe. ‘’Op die manier kunnen we er voor zorgen dat woningen die door woningcorporaties worden verkocht of woningen die als middeldure huurwoning worden gebouwd, ook echt voor deze groep beschikbaar blijven en niet, zoals nu gebeurt, binnen een mum van tijd zodanig veel duurder worden dat ze onbereikbaar zijn voor de middenklasse.’’

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!