College stopt 'kwestie Tariq' in doofpot

28 November 2018, 00:29 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het stadsbestuur van Rotterdam ziet geen aanleiding om een onderzoek in te stellen naar grensoverschrijdend gedrag van Tariq Ramadan, die in 2007 op voorspraak van GroenLinks in Rotterdam een baan kreeg als ‘bruggenbouwer’ tussen de oude en de nieuwe Rotterdammers en later gasthoogleraar werd aan de Erasmus Universiteit.

Leefbaar Rotterdam wilde een grondige ontrafeling van zijn verleden omdat sinds het voorjaar van 2018 in Zwitserland. Frankrijk en Engeland zich meer dan 20 vrouwen hebben gemeld die belaagd, verkracht en mishandeld zijn door Tariq Ramadan. Veel slachtoffer durfden zich pas járen later te melden. Vanwege de ernst van de misdrijven zit Ramadan in voorarrest.

‘’Van zijn verschrikkelijke misdragingen jegens vrouwen had Leefbaar Rotterdam destijds geen weet, maar we hadden geen vertrouwen in zijn agenda, noch in zijn verondersteld academische vaardigheden’’, schreef raadslid Tanya Hoogwerf begin oktober aan het college van B&W om eraan toe te voegen dat de toenmalig GroenLinks-wethouder wel hoog op gaf over Ramandan. ‘’En de toenmalig fractievoorzitter van GroenLinks zag in Ramadan zelfs een soort van Islamitische Arie Boomsma. Een vergelijking waar Arie  Boomsma waarschijnlijk anders over denkt. Maar de blaam treft ook andere partijen ter linkerzijde; de meeste waren kritiekloos idolaat van de figuur Ramadan.’’

Naar de mening van Hoogwerf blijken de wetenschappelijke pretenties van Tariq Ramadan ‘’inmiddels net zo vals als zijn ‘emancipatoire strijd’ voor de positie van islamitische vrouwen. De titel van professor in de islamologie en filosofie aan de Universiteit van Freiburg voerde hij ten onrechte uit, want hij heeft daar geen dag als professor gewerkt. Een simpele navraag bij de Universiteit In kwestie had dat kunnen uitwijzen. Het doctoraat van Ramadan blijkt in inmiddels ook het papier niet waard. Zijn proefschrift blijkt een volkomen kritiekloze hagiografie van zijn opa, Hassan al Banna, de oprichter van de verboden extremistische Moslimbroederschap in Egypte.’’

Leefbaar vindt dat de gemeente Rotterdam nooit met deze man in zee had mogen gaan. In haar antwoord geeft het stadsbestuur ook toe dat ‘’er lessen geleerd zijn’’, maar er komt geen onderzoek, schrijft burgemeester Aboutaleb. ‘’Er zijn geen signalen bekend van ongeoorloofd of grensoverschrijdend gedrag van de heer Ramadan tijdens zijn werkzaamheden in opdracht van de gemeente Rotterdam in de periode januari 2007 tot november 2009’’, luidt het schriftelijk antwoord van het college.
De fout heeft Rotterdam destijds € 202.646 gekost over een periode van 34 maanden.