mainImage

7 vinkjes en toch kleinburgerlijk

22 juni 2022, 12:43 uur
Columns

Als Jan D Swart binnen 10 dagen 3 columns op Dagblad010 heeft geschreven weet je dat het tijd is voor een column van iemand anders. De afscheidsreceptie van het oude college van B&W in de Doelen komende donderdag is een mooie gelegenheid daarvoor.

Ik lees de columns van Jan overigens nog steeds met veel plezier. Dankzij hem heb ik het woord herdersuurtje aan mijn vocabulaire toegevoegd.Ik zou het Jan zelfs gunnen dat daadwerkelijk een straat naar hem wordt genoemd (en dat is dus niet de door menigeen verbasterde Zwartjanstraat) bijvoorbeeld in het nieuwe Feyenoordcity. Een mooie zijstraat van de Johan Derksensingel. Dat zit er in het tijdperk van woke en klimaat niet in. Het hoogst haalbare is vermoedelijk een schimmige Jan Swartsteeg waar een herdersuurtje nog 50 euro kost.

Enfin.

Gistochtend kwam ik er achter dat een onverlaat een flesje bier over mijn fietszadel heeft gegooid. Het flesje stond nog keurig op de bagagedrager.

“Man man man”, Ik hoor de lezer denken. “Koster, je mag dan wel 7 vinkjes hebben maar wat ben je toch een kleinburgerlijke lul. Waarom maak jij je druk over een stom flesje bier op je fiets?”

Nou laat me dan ook uitschrijven.

Diezelfde avond is de bakfiets van mijn onderbuurman gestolen en is ingebroken in de auto van een andere buurvrouw. Iets verder op ligt een andere hoop glasscherven. Ook daar was het raak.  

Nota bene op een van de drukte kruispunten van de stad. Het halve kruispunt is afgezet voor verkeersexperimenten, maar voor veiligheid en bestrijding van criminaliteit is te weinig aandacht.  

Meteen is door een paar buurtbewoners een buurtpreventie app opgezet.

Vroeger keek ik om dit soort wraakgevoelens te kanaliseren naar Death Wish waar Charles Bronson op een gegeven moment het recht in eigen hand nam. Charles Bronson lijkt in de verte wel een beetje op Jan D. Swart; hij schiet alleen sneller dan Jan woorden tikt.

Tegenwoordig schrijf ik een column.

Het is terecht dat veiligheid weer op nummer 1 staat in het college akkoord in Rotterdam. Daar moet meer aandacht en meer geld naar toe. Dan ben ik maar kleinburgelijk.

In het oude akkoord was energietransitie het belangrijkste onderwerp. Nog voordat de door Groenlinks gedomineerde coalitie weg is, draaien de kolencentrales weer op volle toeren. Gelukkig lijken de turbines op het Beneluxplein er niet te komen. Rotterdam staat zelfs open voor een kerncentrale als het rijk daartoe plannen ontwikkelt.

Mooi.

En nu alle aandacht voor een veilige stad!