Dat stadsbestuur moet die Kuip 'echt' koesteren

23 April 2024, 13:16 uur
Columns
mainImage

Wat was ik het hartgrondig eens met Jeroen Stekelenburg en Pierre van Hooijdonk die zondagavond bij NOS Studio Voetbal heel erg duidelijk maakten dat Nederland geen neutraal voetbalstadion kent en dat de nationale bekerfinale een prijs is die gekoesterd dient te worden. Die finalewedstrijd om de KNVB-beker is in de loop der jaren een spektakel van de bovenste plank geworden en dat is mede dankzij De Kuip, zoals dat ook in Engeland het geval is met Wembley.

De Kuip wordt volgens van Hooijdonk terecht door elke voetballer en voetbalclub geroemd als het mooiste stadion van Nederland. Iedereen heeft het in het bekertoernooi ook over ‘de route naar de Kuip’, spelers, fans, sportjournalisten en Johan Derksen bracht maandagavond nog eens fijntjes in herinnering hoe slecht de KNVB-bekerfinale vóór 1989 werd bezocht toen De Kuip nog geen cachet aan de finale had gegeven.

Ja, het is me uit het hart gegrepen hoe al deze voetbalduiders over ons magische 87-jaar oude Koninklijke stadion weten te verhalen. En ja, uiteraard vraagt dit kunstwerk om onderhoud. Ook om innovatie. De 21ste eeuw mag zeker geïntegreerd worden in dit gebouw. Maar haal niet de geest, niet de ziel en niet de geschiedenis van vele levens uit de Kuip. En maak niet de fout om uit rancune de grond rond het stadion tot aan de ingang vol te bouwen met woningen, zodat De Kuip onbereikbaar wordt en elk muziekje straks koren op de molen is van de geluidsoverlastfreakjes die steeds meer terrein winnen.

Hoe komt het dan toch dat het Rotterdamse stadsbestuur niets heeft met dat stadion en er zo ontzettend onverschillig mee omgaat? Ik zeg het u eerlijk: ik kan er m’n pet niet bij. Hoe ver sta je dan wel niet af van de mensen voor wie je het stadswerk verricht? Ver.

Heel ver. En dat is niet goed te maken met een bezoekje aan de Kuip als de finale wordt gespeeld, of aanwezig zijn op de Binnenrotte als de huldiging plaats vindt, zodat er sier gemaakt kan worden met foto’s op het niveau van: hoor en kijk ons eens plotseling Feyenoord-supporters zijn.

Nee, wat echt helpt, is de Kuip omarmen, over je schaduw heen stappen, en je samen met de club die zich zelfstandig uit de nesten werkte richten op een stabiele toekomst in het mooiste stadion van Nederland. Creëer eindelijk eens een win-win situatie en gebruik de Kuip niet alleen als foto om er de folder over de nieuw te benoemen burgemeester mee op te leuken.  

En mocht dat allemaal te veel zijn gevraagd, stop dan en ga iets anders doen en laat de Kuip en die gebiedsontwikkeling over aan nieuwe frisse geesten die wel de meerwaarde zien van een Feyenoord-voetbalclub als merk van je stad en niet uit zijn op wraak.