Dagblad010 | Een moeilijk uit te leggen verhaal
mainImage

Een moeilijk uit te leggen verhaal

3 oktober 2019, 14:37 uur
Columns

Directeur Paulus Jansen van de Woonbond reageerde deze week op een bericht dat de peperdure huurwoningen van Woonstad Rotterdam in de Bloklandstraat moeilijk te verhuren zijn. De huurprijs is 1579 euro. Zes van de zestien zijn nog beschikbaar.

Een even verontwaardigde als boze Jansen twitterde: “#corporaties moeten bouwen voor mensen met lage en middeninkomens. Daar heeft dit niets mee van doen”.

Jansen heeft natuurlijk groot gelijk. Het is absurd dat Woonstad zulke dure woningen bouwt. Maar - zo zou je je kunnen afvragen - waarom wordt dit kennelijk allemaal toegestaan door de stichting Klantenraad Woonstad? Deze ‘officieel erkende’ belangenbehartiger van alle 50.000 Woonstad-huurders hoor je nooit klagen over projecten á la Bloklandstraat.

Men mag het een pikant detail noemen. Maar de voorzitter van die Klantenraad, Ariette Nijeboer, is tevens bestuurslid van de Woonbond. Terwijl Woonbond-directeur Jansen dus kritiek heeft op Woonstads dure nieuwbouwprojecten, stemt Nijeboer ermee in.

Wielewaal

Zoiets dergelijks doet zich ook voor met de Wielewaal. Bij het protest van de huurders tegen het dure sloop- en nieuwbouwplan van Woonstad krijgt de buurt steun van de Woonbond. Dat terwijl de Klantenraad dat omstreden plan goedkeurt. Voorzitter Nijeboer dus kennelijk ook.

De bewonerscommissie De Wielewaal baalt als een stekker van het gedrag van de Klantenraad. Wielewaaler Wil de Ben stelt onomwonden: “De Klantenraad is een verlengstuk van Woonstad”.

En in dat verlengstuk wordt het voorzitterschap vervuld door een dame, die ook nog zitting heeft in het bestuur van de Woonbond. Wil de Ben vindt het een moeilijk uit te leggen verhaal. Paulus Jansen zal het helemaal met hem eens zijn toch?