Het strandparadijs op Maasvlakte II gaat verloren

20 January 2021, 14:26 uur
Columns
mainImage

De gemeente Rotterdam gaat windmolens plaatsen op het strand, ja u leest het goed: windmolens op de vloedlijn van het strand van de Maasvlakte II.

Nou zijn er in het verleden veel discussies geweest over het bouwen bij of op het strand zoals in Hoek van Holland. Daar staan sinds enige jaren grote houten strandhuizen op het strand, de wereld was te klein. En er waren meer plaatsen in Nederland waar driftig werd gebouwd rond het strand.

Omdat het bouwen op of rond het strand een grote vlucht nam, zijn er landelijke regels opgesteld om deze bouwdrift in goede banen te leiden. Maar de Gemeente Rotterdam gaat 22 windmolens plaatsen, waarvan 10 op de dijk en 12 op het strand van de Maasvlakte II. Blijkbaar gelden die bouwregels niet voor de Rotterdamse strandwindmolens.

Het strand van de Maasvlakte II is een geliefde plek voor vele recreanten. Het is voor heel Nederland ook een geliefde en unieke plek om te kitesurfen. De surfers hebben deze week in een brief van het Rotterdamse college kunnen lezen dat het windmolenstrand per 1 januari 2022 verboden gebied voor hen is.

Maar dat is niet het enige wat er speelt! De Rotterdamse reddingbrigade heeft een paar weken geleden aan de bel getrokken om aandacht te vragen voor het gevaar van gaten die ontstaan bij storm rond de fundering van de strandwindmolens. Alle deskundigen zijn het erover eens dat bij storm er gaten van 3 meter diep en 20 meter breed kunnen ontstaan. Het probleem is dat deze gaten zich onder het wateroppervlakte bevinden. Door deze gaten onder water ontstaan stromingen die een vergelijkbaar effect hebben als de zogenoemde muien aan de Noordzee-stranden, waardoor elke zomer zwemmers verdrinken. En zo’n gat gooi je niet zomaar dicht.

Hoe veilig is het windmolenstrand nog om daar met je kinderen te gaan zwemmen?

Het is verder de vraag of het voor de zomerse strandrecreanten een aantrekkelijk idee is om in de slagschaduw van windmolens te zonnen, laat staan om tot rust te komen. Het geluid van het draaien van de wieken zal dat van de  meeuwen overstemmen. Op het strand zullen wel meer dode meeuwen en andere vogels liggen, die uit de lucht zijn getikt door de draaiende wieken.

Als klap op de vuurpijl laat de wethouder onderzoeken welke effecten de surfers hebben voor de rust van de vogels. Heeft hij ook zo’n onderzoek gedaan naar het effect van de windmolens op de rust van de vogels? Of is er al vanuit gegaan dat de vogels -met de komst van de windmolens- straks massaal met hun pootjes omhoog op het strand liggen?

Het unieke Rotterdamse strandparadijs aan de Maasvlakte II wordt op het groene altaar van Groen Links wethouder Bonte geofferd. Jammer en onnodig, want deze 12 windmolens kun je ook op zee zetten.