Hou kosten Energietransitie bij gewone man weg

mainImage
Hou kosten Energietransitie bij gewone man weg

Koude extremen nemen af. Weerman Gerrit Hiemstra vreest zelfs dat zijn kinderen geen Elfstedentocht zullen meemaken, las ik in het AD. Dit jaar moest hij om de haverklap het sneuvelen van een weerrecord melden. Soms is het wel eens goed dat we het van een ander horen.

De tijd is allang voorbij dat onderwerpen als klimaat, energie en milieu exclusief zijn voorbehouden aan mensen die er zwaar voor hebben gestudeerd. Langzamerhand snapt werkelijk iedereen wel dat er iets gaande is wat niet klopt en dat we het defect met man en macht moeten repareren om een catastrofe te voorkomen. En het heeft ook niks meer met links of rechts, groen, rood of paars te maken, maar gewoon met gezond verstand.

Voor de PvdA is de redding van onze planeet een topprioriteit. Maar bovenal een kans om iedereen te laten profiteren van een groene toekomst. Maar wel via een rechtvaardig en eerlijk verdeelde rekening.

We staan voor de grootste uitdaging van onze generatie: de overgang naar een nieuwe, duurzame economie, maar tegelijkertijd moeten we ook op andere vlakken bij de les blijven en zorgen dat niet Jan Modaal daarvoor de prijs in zijn maag krijgt gesplitst. Want dat zit erin. Als we niet oppassen neemt niet de grootste vervuiler de meeste kosten op zijn schouders, maar de gewone man, in de gewone straat, met een gewone loonstrook. U en ik.

De energietransitie vraagt om een zichtbare hand van de overheid. Om het herstel van de regie, die Den Haag volkomen uit de hand heeft laten lopen en niet zo zuinig ook. We hebben haast. Rotterdam moet in hoog tempo worden klaargestoomd voor een duurzame toekomst en we moeten het voortouw nemen. Dus geen eindeloze overlegtafels meer en kappen met die beleidsmemo’s. Actie.

Als het om geld gaat: niet alleen meer aan schurken tegen het bedrijfsleven of private initiatieven, maar druk uitoefenen in Den Haag. Duwen. Harder duwen. En blijven duwen. Ook nutsbedrijven, waarvan we deels aandeelhouder zijn, moeten mijns inziens kunnen worden ingezet om de Energietransitie te versnellen.

Welke maatregelen heeft klimaatwethouder Arno Bonte in petto om de aanslag op de portemonnee van de kleine man te ontregelen en de vervuiler te laten betalen? Daar gaat het om. Dat is de crux. Die toezegging willen we als PvdA als onherroepelijke zekerheid.

Eén handreiking hebben we al. De wethouder heeft woensdagavond beloofd de gemeentegelden die voor de Energietransitie zijn bedoeld ook daadwerkelijk uit te geven aan klimaatdoelen en niet aan trendy en hippe conferenties van het niveau: Goh, wat leuk? Want ook daar was ik heel even erg bang voor.


| Foto: Digitaal Dagblad