Dagblad010 | Ik snap de mensen met de Gele Hesjes

Ik snap de mensen met de Gele Hesjes

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Na ruim een half jaar gemeentepolitiek begrijp ik de mensen met de gele hesjes wel. Als het 'linkse verzet' voel ik me tot diep in mijn vezels opstandig en machteloos. Zeker na de laatste gemeenteraadsvergadering over de sloop van de Tweebosbuurt. Maar recent ook de Wielewalers die opgescheept worden met plannen waar ze zelf niet voor kiezen. Ik begrijp de woede en onvrede van veel mensen steeds beter.
Het is een opstapeling van onvrede die geen uitweg vindt in de parlementaire en democratische infrastructuur. Politieke partijen die in ruime meerderheid de kiezers met de hogere inkomens en -opleidingen vertegenwoordigen hebben het op dit moment voor het zeggen.

Gewone mensen staan te weinig op de Radar. Mensen die maandelijks moeten strijden om rond te komen en hun hoofd boven water te houden, hebben al heel lang geen binding meer met de politiek. Zij hebben er geen vertrouwen meer in en zijn tijdens de verkiezingen thuisgebleven. Ik begrijp dat wel.

Het wrange gevolg is dat zij daarmee hun invloed zijn verloren en de beslissingen nu vooral voordelig zijn voor de hogere klasse.

Klimaat, migranten en vluchtelingen worden vaak aangewezen als de grote boosdoeners. Maar is dat zo? De hoge maandlasten voor huur, hypotheek, energie, benzine, parkeertarieven, belasting en zorgpremies waardoor erg veel mensen maandelijks te kort komen, zijn die het gevolg van de klimaatverandering en de vluchtelingen? Ik denk het niet.

De verschillen tussen arm en rijk zijn op dit moment groter dan ze ooit zijn geweest. De zogenaamde lastenverlichting is er momenteel alleen voor grote bedrijven zoals Shell en Unilever en de hogere inkomens. Wij als gewone mensen kampen met hoge lasten en schulden die voor velen zelfs problematisch zijn geworden.

De oplossing voor de onvrede zit ‘m dus in een eerlijker verdeling van de lasten en inkomens en meer zekerheden. Daarvoor moet er heel snel anders naar de samenleving worden gekeken dan nu het geval is. Dat lukt alleen als we het politiek bewustzijn weer terugbrengen bij alle lagen van de samenleving waardoor we weer een eerlijke verdeling van de macht krijgen.

Laten we daarmee in Rotterdam beginnen!

- Aart van Zevenbergen is fractievoorzitter van de SP in Rotterdam

 


Foto: Digitaal Dagblad