Coalitiedisciplines: eng, komisch en schaamtevol

mainImage
Coalitiedisciplines: eng, komisch en schaamtevol

Was het niet Nourdin el Ouali van Nida die aan het begin van dit jaar de kruiswoordpuzzel als eerste af had en riep: Jullie zijn de stad aan het witten?

Het was een crash met Leefbaar dat toen met drie wethouders nog de lakens uitdeelde.
Donderdag werd de Tweebosbuurt geveild met dit keer de VVD in de hoofdrol en nu was het Taylan Cicek van de SP die over de rooie ging. Hij sprak in termen van een zuiveringsoperatie. Witheet eiste de VVD excuses.

Meende Cicek het?
Vast wel.
Moest hij het terugnemen?
Ook dat.

Los van de werkelijkheid was het donderdag binnen die onnatuurlijke samenstelling van de nieuwe coalitie de beurt aan de VVD om te triomferen. Het linkerdeel (PvdA en GroenLinks) moest mooi zitten en pootjes geven en zichzelf hardop verloochenen. Komisch.

Daar was wel maandenlang vakwerk van de VVD aan vooraf gegaan. Een beetje goochelen in de kwestie van De Evenaar. Bij Arabische lessen voor Syrische vluchtelingen net doen alsof je niks hoort. Niet dwars liggen als de parkeergelden worden verhoogd, ook allemaal demonstratief op de fiets, maar dan ineens bij slopen en bouwen: wham. Bingo.
Extra pijnlijk voor de PvdA en GroenLinks, want het was ook nog eens bij een favoriet onderwerp van Leefbaar, dat al jaren vindt dat er in de stad te veel sociale huurwoningen zijn en net als de VVD wil voorkomen dat het hier een soort Parijs wordt met banlieues.
Maar dat zeggen ze niet.
Zeggen ze het dan tegen mij?
Ze kijken wel uit.

Toch was het donderdag een showtje van buitenechtelijk gewriemel van de VVD. Kilo's moties over die sloopwijk. En overal waren de liberalen het met de leefbaren eens.

Zes keer heb ik mijn aantekeningen nagelezen en nog vier keer heb ik er de herhaling van het RIS Journaal op teruggespoeld, maar het was toch echt waar: raadslid Kevin van Eikeren van de Partij van de Arbeid kon wel janken toen hij bij de hoofdelijke stemming een bijdrage moest leveren om die Tweebosbuurt naar de gallemiezen te helpen.
Waarom doe je het dan?

Jos Verveen van D66 stemde in maart 2017 tegen de megalomanie van Feyenoord City en liet daarmee niet alleen zijn eigen wethouder in zijn sop gaarkoken, maar z’n hele fractie. In de maanden erna werd hij met de nek aangekeken en uiteindelijk flikkerden ze hem de partij uit.
Ook Dries Mosch verketterde als enig Leefbaar-raadslid de moord op De Kuip en duikelde vervolgens op het stembiljet regelrecht naar een lijstduwersplek. Met dissidenten loopt het altijd slecht af, maar ze slapen als een roos.
Van Eikeren slaapt al een week niet.

In het begin van een coalitieakkoord kijk ik met bij topsport verboden pillen de raadsvergaderingen uit omdat partijdisciplines dan nog strak dicht getimmerd zitten. Looiigheid troef. Iedereen is happy met z’n erebaantje en erg braaf. Kevin ook. Geen ongelukkiger tijdstip voor de Tweebosbuurt om voor gammel verklaard te worden dan in de babymaanden van een nieuwe coalitie.

Van Eikeren symboliseerde met z’n stemverklaring de tragiek van een kunstmatige samenstelling van dit stadsbestuur. Hij vertelde een emoverhaaltje over een oom en tante uit de Tweebosbuurt  en het scheelde maar weinig of hij had z’n broek laten zakken om z’n knieën te laten zien die hij voor hun deur kapot had gespeeld. Ja lach maar, riep hij pislink naar de rechtervleugel toen hij had gezegd toch vóór de sloop te gaan stemmen.
Spitting image.
Orde, orde, gilde reservevoorzitter Chantal Zeegers, die even vreesde dat ze in de raadszaal op de vuist moest.
Gekke dag.
Even ervoor had GroenLinks tegen gestemd toen een motie vroeg om dan toch op z’n minst een bos in het nieuwe Tweebos te realiseren.
Tegen?
Tegen een bos?
Ja.
Getverdemme. Ook GroenLinks moet zich vanaf nu chronisch schamen.


Foto: Digitaal Dagblad