Jan D. Swart: Demonstraties even bevriezen

mainImage
Jan D. Swart: Demonstraties even bevriezen

Je bent natuurlijk pas een echte demonstrant als je ’s morgens onder je eigen naam je huis verlaat en die ’s avonds bij terugkeer niet meer weet.
Het minste letsel voor ’n beetje demonstrant is een blauw oog en een dikke lip. En pas echt gediplomeerd ben je wanneer je met een tulband om je hoofd bij de finish in de armen valt van een vrouw, die niet de jouwe is, maar die bereid is dit te worden.

Wie als demonstrant alleen maar met een lullig spandoekje boven z'n hoofd heeft gestaan, is een amateur.

Ik las met kromme tenen in de NRC een verhaaltje van ongetwijfeld een schat van een vrouw, die een foto had gezien van een wanhopige demonstrant op de Erasmusbrug die met klonten bloed op zijn neus en lippen tranen met tuiten huilde. Hartverscheurend vond ze het en ze moest denken aan de beelden van Amerikaanse rassenrellen uit de jaren vijftig.

Huh?

Drie dagen ervoor had ik op het stadhuis het jeugdige raadslid Leewis van GroenLinks een toost horen uitbrengen op de vreedzaamheid van de Kick Off Zwarte Piet-adjudanten, die uit naam van hun broertje Afriyie en zusje Sylvana, met succes hadden kunnen afdwingen dat ze vanaf de Wilhelminakade over de brug en tussen de kinderen naar hun vak mochten lopen, dat ze overigens bij aankomst te klein vonden. Schatjes vond Leewis die demonstranten. Hij raakte er maar niet over uit geroemd en riep met droge ogen dat de ellende bij de tegendemonstranten begonnen was.

Als ik nu zeg een bloedhekel te hebben aan Pegida, en aan Voorpost, eigenlijk aan elke krankzinnige keizer Nero, mag ik dan wel tegen jongeman Leewis zeggen dat de narigheid begon omdat die door zijn helden was uitgelokt? En ik kan het weten, want toen de arbeiders in Nederland nog werden uitgebuit en geen reet te vertellen hadden, demonstreerde mijn grootvader net zo lang mee totdat hij met een gat in z’n kop niet verder kon. Dat waren nog eens mannen, minimaal SDAP, meer nog CPN, die – mits gehavend - met daverend applaus in hun straat werden ontvangen. Het woord vreedzaam zouden ze als een zware belediging hebben ervaren.

Kan Leewis niet weten. Vaderlandse geschiedenis is op school allang geschrapt.

Dat uitlokken was in Rotterdam trouwens appeltje-eitje. Het OM had de blokkeerfriezen net op hysterische wijze een straf aangezegd. Co Engberts van de PvdA had al in september per megafoon opgeroepen om in Rotterdam alle zwarte Pieten nu definitief te castreren en dat alles nota bene in een setting van een reeds gesloten akkoord, want in 2017 waren die importstudenten van de Erasmus Universiteit al in een geheim kamertje omver geluld. Officieel waren er nog slechts vier Zwarte Pieten toegestaan. Bovendien was het hun afscheidsjaar. Dus als je zelfs dan nog gaat demonstreren moet je niet huilen bij een klein tandje door je lip.

Het richeltuig dat er op afkwam had eerder dit jaar in een straat op Zuid een varkentje wilden roosteren voor een moskee in een ramadanweek toen de moslims stierven van de honger. Alleen toen durfden ze niet. En het is maar goed dat ze niet durfden, want ik ben gaan kijken en ik wil niet veel zeggen, maar als ze in dat demonstratievak hun BBQ hadden aangestoken, was het leed niet te overzien geweest.

Kunnen u en ik even redelijk van gedachten wisselen?

Dat demonstratierecht kan nou wel in de grondwet staan, ik zou er toch voor willen pleiten om het in Rotterdam bij wijze van proef eens twee volle jaren te bevriezen. Scheelt een hoop gedonder.

En die kleur van die Piet? Volgens mij hebben katholieken een eigen kerk en moslims hun moskee. En binnen die diversiteit gaat Karremans af en toe de kroeg in en Engberts naar de Lutherse kerk in de Heer Vrankenstraat.

Nooit begrepen waarom er in Rotterdam ook geen ordentelijk keuzepakket is voor de viering van Sinterklaas. De VVD wil dat mensen zelf beslissen. Geef ze dan ook fair die kans.


Foto: Digitaal Dagblad