Je zou maar in de Tweebosbuurt wonen

mainImage
Je zou maar in de Tweebosbuurt wonen

Robert Straver is een vakman. De directeur wonen van Vestia verkondigde op 14 en 21 november mooie verhalen over de transformatie - zoals dat wordt genoemd - van de Tweebosbuurt. Dat deed hij op het stadhuis ten overstaan van de gemeenteraadscommissie bouwen en wonen. In het openbaar. Werd zelfs uitgezonden en is terug te zien op internet.
Wie Straver aanhoorde, heeft kunnen begrijpen dat hij heel goed kan vertellen waarom er in de Tweebosbuurt zeshonderd woningen tegen de grond moeten. Met overtuiging en in heldere taal hield de Vestia-man zijn betoog.
'Vakman' Straver was echter niet te herkennen als een sociale huisvester. Iemand, die dient op te komen voor de huisvesting van minder bedeelden. Maar veeleer als een directeur van een commercieel vastgoedbedrijf, die zich ten doel stelt rijk te worden van het met dure woningen laten bebouwen van een verwaarsloosd deel van de Afrikaanderwijk, waar nu nog 599 betaalbare huurwoningen staan.

Het optreden van Straver in de twee ontmoetingen met de Rotterdamse politiek heeft de bewoners van de Tweebosbuurt teleurgesteld. Maar dat was niet het enige teleurstellende voor hen. Ook het verkiezingsbedrog van PvdA en GroenLinks viel de Tweebossers rauw op het dak. Beide partijen, die vóór 21 maart nog riepen dat ze de sociale woningvoorraad op peil wilden houden, gingen na de gemeenteraadsverkiezingen in zee met de VVD. En sindsdien zijn ze voor het slopen van goedkope woningen. Iets wat de Tweebosbuurt boven het hoofd hangt.

De mensen in de Tweebosbuurt hebben inmiddels - de eerste maal nadat 4,5 maand geleden het sloopplan bekend werd - ook wethouder Bas Kurvers mogen meemaken. Eveneens een vakman.

Kurvers had vorige week woensdag een degelijk verhaal in de raadscommissie. Hij legde uit dat het jammer is dat de bewoners van de Tweebosbuurt vanaf volgend jaar hun huizen uit moeten. Maar er zit niets anders op, volgens hem. Het is een opvatting, waarover een meerderheid van de Tweebosbuurt met de wethouder van mening verschilt. Met gegronde redenen.

Moraal van het verhaal. De mensen van de Tweebosbuurt zouden het van goed fatsoen vinden getuigen als de gemeente en Vestia wat minder bruut en hautain met hen omgaan. Maar valt het tij nog te keren? Nog slechts vier dagen heeft de gemeenteraad. Niemand in de Tweebosbuurt verwacht daar wonderen van.


Foto: Digitaal Dagblad