'Rotterdammers Eerst' bij een sociale huurwoning

24 February 2022, 18:40 uur
Columns
mainImage

Rotterdammers moeten vaak lang wachten op een geschikte sociale huurwoning. Leefbaar Rotterdam wil daarom dat zij voorrang krijgen, zodat zij niet genoodzaakt zijn om naar buiten de stad te verhuizen.

Diezelfde voorrang moet mogelijk gemaakt worden bij het zoeken naar een sociale huurwoning voor wijkbewoners binnen hun eigen wijk. Rotterdammers zijn gehecht aan hun buren en familie, maken gebruik van Rotterdamse voorzieningen en willen gewoon in de mooiste stad van Nederland blijven wonen.

Vooral jongeren kunnen vaak niet in hun vertrouwde wijk blijven. Voor een starter is de slaagkans (*) in het centrum 0,7%, in Rozenburg 0,8%, in IJsselmonde 1,2% en in Pernis zelfs 0,0%. Dit zijn schrikbarende cijfers.

In het derde kwartaal van vorig jaar waren er 188.860 inschrijvingen voor een woning in de regio Rotterdam. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van het jaar daarvoor. Een kleine 100.000 mensen daarvan zijn actieve woningzoekenden.

De afgelopen tijd is de inschrijfduur ieder kwartaal iets gestegen. Van 31 maanden in het vierde kwartaal van 2019 naar 36 maanden in het derde kwartaal van 2021. Als we de urgente- en directe bemiddeling niet meerekenen dan moeten mensen gemiddeld 49 maanden wachten op een woning.

60.308 woningzoekenden

In de eerste helft van 2021 waren er 60.308 woningzoekenden in Rotterdam. De slaagkans in onze stad is groter dan in andere gemeenten in de regio. Ter vergelijking: in Rotterdam was de slaagkans 4,9%, in Vlaardingen 2.0% en in Krimpen aan de IJssel 0,5%. Dit komt omdat Rotterdam een grotere sociale woningvoorraad heeft. Voorrang voor Rotterdammers op sociale huurwoningen kan dus de wachttijd van Rotterdammers ten opzichte van mensen van buiten de stad flink verminderen.

Zonder een urgentieverklaring of directe bemiddeling moeten mensen in de regio langer dan vier jaar wachten op een sociale huurwoning. Leefbaar Rotterdam stelt daarom voor om Rotterdammers hoger op de wachtlijsten voor sociale huurwoningen in Rotterdam te plaatsen. Motto: Rotterdammers Eerst!

Bij urgentie woonwensen meenemen

In het derde kwartaal van 2021 waren 2977 verhuringen in de regio. Uitgesplitst ging 23% naar iemand met een urgentieverklaring. Hiermee krijg je voorrang bij de zoektocht en lotingen voor woningen. Deze wordt toegewezen bij bijvoorbeeld: medische noodzakelijkheid, onbewoonbaarheid, geweld en bedreiging en doorstroming vanuit opvanginstellingen. Deze mensen spreken hierbij vaak de wens uit om in hun eigen wijk te blijven wonen. Helaas kan dit vaak niet.

Wie in Delfshaven wil blijven wonen moet verplicht ook kijken naar woningen in Vlaardingen en Maasluis. Wie in Overschie wil wonen moet verplicht ook kijken naar woningen in Lansingerland. Wie in Prins Alexander wil wonen moet verplicht ook kijken naar woningen in Capelle. Wie in Feijenoord wil wonen moet verplicht ook kijken naar woningen in Barendrecht. Hier wordt streng op gecontroleerd. Dit moet anders. Er moet daarom bij urgentieverklaringen beter gekeken worden naar de woonwens van bewoners. Dit wordt nu nog niet gedaan. En dat moet anders.

Ons ontwerpbesluit is dan ook om het stadsbestuur de opdracht te geven om:

1.   Rotterdammers voorrang te geven op een sociale huurwoning.
2.   Wijkbewoners voorrang te geven op een sociale huurwoning in de eigen wijk.
3.   Bij urgentieverklaringen de woonwensen beter mee te nemen.

 (*) cijfers Maaskoepel, eerste helft 2021)