Sparta vaart wel bij samenwerking met Ajax

mainImage
Sparta vaart wel bij samenwerking met Ajax

''Ajax doet goede zaken, een meesterzet om van te watertanden,'' concludeert Valentijn Driessen in De Telegraaf over de samenwerking in de jeugdopleiding tussen Ajax en Sparta. De Amsterdammers pompen twee miljoen euro in drie jaar in de jeugdopleiding van de Kasteelclub.

Sparta vaart er wel bij, omdat vele talenten in het verleden zonder enige vergoeding werden weggelokt uit de (dure) jeugdopleiding. Daar staat nu in elk geval een vaste jaarlijkse vergoeding tegenover, ongeacht de club waarvoor het talent kiest.

''Ajax doet deze forse investering vooral uit strategisch oogpunt met als bijkomstig voordeel dat het een gerenommeerde jeugdopleiding op hoog niveau houdt'', schrijft Driessen. ''Met de bewezen topopleiding van Sparta hebben de Amsterdammers nu in de achtertuin van aartsrivaal Feyenoord – net als Ajax en Sparta bekend om z'n uitstekende jeugdopleiding – een steunpunt om van te watertanden. Een meesterzet. In een klap heeft Ajax het scoutings- en opleidingsgebied uitgebreid met een groot deel van het dichtbevolkte Zuid-Holland, Rotterdam zelf, Midden- en West-Brabant en Zeeland.''

Waaraan Westlandia kan worden toegevoegd, dat inmiddels ook met Ajax tot overeenstemming is gekomen over de invulling van de jeugdopleiding.

''Met het verlenen van extra financiële armslag aan Sparta in de komende drie jaar giet Ajax-directeur Marc Overmars zijn visie in een structureel jasje. Hij vindt dat je als topclub ruimhartige vergoedingen voor zelfopgeleide spelers moet betalen ter bestendiging van dure jeugdopleidingen van kleinere clubs. Een fair en solidair uitgangspunt, wat meer oplevert dan elkaar uitroken.''

En een voordeel voor Sparta, dat al jarenlang zijn talentjes (gratis) uit de jeugdopleiding ziet gekaapt door PSV, Feyenoord en Ajax. Daar heeft Sparta eindelijk op geanticipeerd door in elk geval zeker te zijn van een jaarlijkse vergoeding, omdat Ajax wèl bereid bleek tegemoet te willen komen in de kosten voor de jeugdopleiding.

Met de overeenkomst strijkt Sparta tegen de haren in van Feyenoord. Dat zal zeker kwaad bloed zetten op Zuid, al hoeft Feyenoord zich niet bij voorbaat buitenspel gezet te voelen. Want als zo'n talentje zelf een voorkeur heeft voor De Kuip, lijkt mij de kans dat hij voor Feyenoord kiest eerlijk gezegd nog altijd groter dan dat hij naar Ajax gaat.


Foto: Digitaal Dagblad