Verhuizing SP-raadslid heeft grote impact

mainImage
Verhuizing SP-raadslid heeft grote impact

Eén gemeenteraadslid, Sun Yoon van Dijk van de SP, verliet vorig jaar Rotterdam, omdat ze geen rijtjeswoning in Rotterdam kon kopen. Ze verhuisde naar de Vogelbuurt in Kethel, Schiedam.

Het AD schreef er een interessant stukje over. Een politica van een partij, die de bouw van dat soort woningen in Rotterdam naar verluidt juist tegenwerkt, was het slachtoffer geworden van haar eigen ideeën. Breaking news.(In het artikel stond ook dat nog een ander SP-gemeenteraadslid, Querien Velter, om diezelfde reden ging verhuizen naar buiten Rotterdam. Maar die verhuizing naar Maassluis is nooit doorgegaan. Ze woont nog steeds in Delfshaven).

Het bijzondere van het krantenartikel dd. 26 september 2017 is dat het al tientallen malen is aangehaald in debatten in de Rotterdamse gemeenteraad. Aangehaald door rechtse politici om hun linkse collega’s in te wrijven dat ze een kortzichtig woonbeleid hebben. Een woonbeleid, dat veel te weinig duurdere rijtjeswoningen in de stad toestaat.

 
Jan Willem Verheij van de VVD was afgelopen woensdag de (voorlopig?) laatste in de reeks van ‘rechtse rakkers’, die het AD-artikel maar weer eens uit de kast haalde. Om links mee te bestoken. Het gebeurde in de druk bezochte gemeenteraadscommissie bouwen en wonen, die sprak over de herstructuring/definitieve afbraak van de Wielewaal.


Verheij diende Denk-raadslid - en tegenstander van overbodige sloopplannen - Stephan van Baarle van repliek met het stukje uit het AD. Dat alles met de bedoeling alle Wielewalers op de publieke tribune ervan te overtuigen, dat linkse politici in eigen vlees snijden als ze niet genoeg duurdere woningen in de stad bouwen. En dat het dus juist een goed idee, gesteund door de VVD, is om de Wielewaal toegankelijker te maken voor mensen met wat meer geld.

Het lukte Verheij natuurlijk niet om Van Baarle mee te krijgen. Maar dat is niet verbazingwekkend.
 Veel verbazingwekkender is het dat die verhuizing van Sun Yoon van Dijk nog steeds zo’n grote impact heeft op de voorstanders van de Woonvisie.


Want wat was er gebeurd, als de SP’ster vorig jaar in Schiebroek een woning had kunnen vinden, in dezelfde prijsklasse als wat zij ervoor betaalde in Kethel? En dat ze Rotterdam dus niet had hoeven verlaten? Zou de VVD dan geen argument meer hebben om nog langer voorstander te zijn van het slopen van complete woonwijken, zoals bijvoorbeeld de Tweebosbuurt? Zou de VVD het dan plotseling gaan opnemen voor de in misère verkerende bewoners van de Tweebosbuurt?

 
Of zijn dat geen gedachten, die bij een liberaal kunnen opkomen?


Foto: Digitaal Dagblad