Zondagavond Eredivisie: waarom niet goed?

15 June 2019, 20:44 uur
Columns
mainImage

Het was een mooie avond, het zevende rood-wit-blauwe mannen diner van traditieclub Excelsior Maassluis. Een deel van de selectie van de succesvolle tweede klasser was aanwezig, leden die de club al jaren trouw zijn en natuurlijk de onvermijdelijke businessclubleden en de hoofdsponsors, zonder wiens steun en inbreng de club niet zou kunnen bestaan.

Traditie. Het is een woord dat steeds vaker wordt gebruikt om de cultuur binnen een club te duiden en daarmee vast te houden aan vastgeroeste principes.

Excelsior Maassluis ademt traditie, maar sluit de ogen niet voor de realiteit en nieuwe ontwikkelingen. Zo is de club gegroeid door op tijd in te haken op nationale ontwikkelingen met als gevolg dat er een meer dan goede jeugdopleiding staat, dat er vanuit de club initiatieven zijn ontstaan om geld bij elkaar te schrapen om de sportieve ambities waar te kunnen maken met als gevolg dat de club nu succesvol speelt in de Tweede Divisie en het afgelopen seizoen afsloot met een tweede plek.

En ja die tweede divisie staat vaak ter discussie, maar is inmiddels een vaste waarde. Nu nog met een aantal jeugdelftallen van BVO’s, maar dat heeft ook zijn langste tijd gehad nu de KNVB een landelijke onder 20-jeugdcompetitie in het leven roept.

Tradities, die moeten we koesteren, maar we moeten de ogen niet sluiten voor ontwikkelingen in binnen en buitenland.

De wereld was te klein

Gisteren lekte uit dat de18 wedstrijden in de Eredivisie op zondagavond 20.00 gespeeld zouden worden, te beginnen met Feyenoord-Sparta op 4 augustus. Toen ik daar iets positiefs over twitterde, was de wereld te klein. Op een enkele positieve reactie na vulde het twitterriool zich met tegenstanders. Met als voornaamste argument: slecht voor de supporters, weer een verandering van een speeltijd en waarom toch niet gewoon op zondagmiddag 14.30 spelen waren nog de meeste vriendelijke berichten.

De KNVB zag zich genoodzaakt om het voorgenomen besluit direct weer terug te draaien. Dat was wel héél bijzonder, want een speelschema komt niet zomaar tot stand, daar gaat een brede consultatie aan vooraf met clubs, gemeentes, politie etc. kortom, alle stakeholders zijn nauw betrokken bij de samenstelling van het schema en ook de speeltijden.

Maar blijkbaar was het tijdstip van 20.00 uur niet volledig in de consultatie meegenomen. Als dat inderdaad zo is dan is dit een onvergeeflijke fout, want je kunt pas iets veranderen als het is afgestemd en als er draagvlak is van de belangrijkste stakeholders zodat naar buiten toe de beslissing eendrachtig wordt uitgedragen. Nu werd het blijkbaar als voldongen feit gepresenteerd vanuit een ivoren toren en werd iedereen er door overvallen.

Een echt valse start van het nieuwe seizoen!                      

Want waarom is spelen op zondagavond 20.00 uur een prima idee: Voetbal evolueert. De Champions League is een heel andere competitie dan bij de start in 1992. De Eredivisie is een andere competitie dan in de jaren 80. Speeltijden veranderen, inkomstenstromen veranderen en het bezoek en kijkgedrag van supporters is ook aan verandering onderhevig.

Aanvangstijdstippen evolueren mee. Van standaard 14.30 uur op zondagmiddag naar wedstrijden op vrijdagavond, zaterdagavond op 3 tijdstippen en ook op zondag. Maar ook in het verleden werden bijvoorbeeld de klassiekers op zondagavond 18.00 uur gespeeld. Niemand die daar iets van vond. Niet positief, niet negatief, het werd voor kennisgeving aangenomen. En waarom werd er op dat tijdstip gespeeld? Omdat dit voor de betaalzender een interessant tijdstip was. Want we weten inmiddels: hoe later op de dag je speelt, hoe groter de aandacht en belangstelling.

Evolutie in het buitenland sneller

In ons omringende landen is de evolutie sneller gegaan. In Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en België zijn speeltijden veel meer in lijn met wensen en behoeftes, ja, ook daar is vaak discussie en soms ook protest, maar grosso modo is men eraan gewend.

In de Premier League, de meest traditierijke competitie ter wereld is de ontwikkeling nog veel sneller gegaan dan in andere landen., daar zijn tradities echt doorbroken met wedstrijden op vrijdag, zaterdag en ook zondag op veel verschillende tijdstippen. Niet alleen om betaalzenders Sky en BT Sport te bedienen, maar zeker ook de buitenlandse tv-stations die veel geld over hebben om de wedstrijden live uit te zenden.

FOX Sports in Nederland heeft diep in de buidel getast om de uitzendrechten te verwerven.  Het heeft zich altijd als een trouwe partner opgesteld, al waren er natuurlijk wensen. Wensen om met name de zondagavond beter te benutten, want iedereen beseft dat een tijdstip van 12.15 niet ideaal is. Want niet voor niets is de 16.45 uur-wedstrijd steevast de best bekeken wedstrijd.

FOX moet het geïnvesteerde geld terugverdienen, zo werkt dat nu eenmaal in een Westerse consumptiemaatschappij. Want gratis geld bestaat niet. Er zit een businessmodel achter en wil je ervoor zorgen dat de rechten meer waard worden in de toekomst en er partijen zijn die willen bieden op rechten dan zul je je moeten aanpassen. Dat gaat zo in ons omringende landen en gaat op voor internationale competities.

Ja het is betaald voetbal en gedreven door inkomstenstromen die veranderen. Waren vroeger de inkomsten uit ticketing belangrijk, nu worden de mediarechten steeds belangrijker, zie de ons omringende landen en Champions League en de Europa League.

us denk mee met zendgemachtigden die veel geld betalen en probeer een goede balans te vinden. Een keertje spelen op zondagavond 20.00 uur is niet het einde van de wereld. Het is een verandering van tijdgeest waarin je mee moet groeien als competitie.

Overvaltactiek

In Nederland gaan de veranderingen minder snel. Zie alleen maar de discussie over spelen rond kerst en Nieuwjaar en nu weer de discussie rond een tijdstip van zondagavond 20.00 uur.

Maar hebben de clubs een punt? Nee, dat hebben ze niet. Vooraf een idee afschieten zonder het in de praktijk getoetst te hebben is een fout uitgangspunt. Probeer het, laat de supporters eraan wennen en bekijk na 5 jaar of je ermee door moet gaan.

Wat ik wel een grappige vergelijking vindt: Speelt een club in Europees verband dan hoor je zelden kritiek op speeltijden van 20.45 uur of 21.00 uur. Dat wordt het voor vaststaand aangenomen. En dan moeten kinderen ook de volgende dag naar school, dan moeten supporters ook naar hun werk en vrijwilligers ook laat naar huis.

Dus als je de zondagavond beschouwt als een Europese speelavond is er niets aan de hand, dan ben je flexibel en pas je je aan. Maar nu wordt een idee afgeschoten voordat het gestart. Met dank aan de KNVB en de Eredivisie C.V. die dit natuurlijk vooraf hadden moeten afstemmen en bespreekbaar maken en niet een overvaltactiek hadden moeten toepassen.

Laten we dan maar hopen dat de Nederlandse clubs ver komen in Europa en dat er daardoor noodgedwongen moet worden uitgeweken naar de zondagavond. Dan kunnen we er in ieder geval aan ruiken en wennen.

En ja, tradities zijn belangrijk, maar ook tradities kun je in stand houden zonder je ogen te sluiten voor nieuwe ontwikkelingen.