De stemming onder consumenten is in mei minder positief, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen komt uit op 23, tegen 25 een maand eerder.

Het oordeel over het economische klimaat is minder positief geworden. Ook daalt de koopbereidheid een fractie, aldus het statistiekbureau.

Met 23 ligt het consumentenvertrouwen in mei ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 op min 41. Het consumentenvertrouwen schommelt al ruim een jaar lang tussen 23 en 26.

Het CBS kwam ook met gegevens over de consumentenbestedingen in maart naar buiten. In de derde maand van het jaar werd 3,2 procent meer besteed dan een jaar eerder. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. Dat komt vooral doordat er meer gas werd verbruikt.

Aan duurzame goederen, zoals huishoudelijke apparaten, auto’s en woninginrichtingsartikelen, werd ruim 4 procent meer uitgegeven dan vorig jaar. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen waren 3 procent hoger. Aan diensten zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen werd 1,5 procent meer besteed. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, merkt het CBS daarbij op.

Print Friendly, PDF & Email